Sfecla rosie si sanatatea

sfecla-rosiethumbnail1.jpgPentru ca se numara printre putinele legume care nu isi pierd proprietatile prin gatire, sfecla rosie este preferata nutritionistilor. Specialistii sustin ca, desi e dulce, ea nu are multe calorii si, in plus, este bogata in substante care te ajuta sa iti mentii sanatatea organismului, sa iti revii dupa o boala si chiar sa tratezi anumite afectiuni.

Alunga oboseala

Cafeaua, alcoolul, grasimile saturate si medicamentele sunt cativa dintre factorii care iti afecteaza buna functionare a ficatului. Sfecla rosie reuseste sa protejeze acest organ important si contribuie la detoxificarea organismului. Sunt recomandate sucurile obtinute din aceasta leguma si salatele proaspete, in special in perioadele in care resimti stari acute de oboseala.

Previne malformatiile fatului

Acidul folic nu trebuie sa lipseasca din alimentatia gravidelor. El se gaseste in cantitati suficiente in sfecla rosie si, conform unor studii recente, scade semnificativ riscul aparitiei malformatiilor congenitale la fat.

Scade presiunea arteriala

Bogata in potasiu si in acid folic, radacina rosie este benefica celor care au probleme de inima. Sfecla regleaza tensiunea arteriala si ofera o protectie in plus cardiacilor, pentru ca asigura buna functionare a musculaturii cordului.

Combate anemia

Complexul de vitamine care iti ajuta copilul sa lupte cu anemia poate fi acoperit cu usurinta daca incluzi in alimentatia lui si sfecla rosie. Aceasta este bogata in substante nutritive si creste pofta de mancare a micutului, ajutandu-l sa se dezvolte armonios.

Lupta cu virusii

Chiar daca medicii nu au stabilit inca mecanismul prin care sucul de sfecla rosie reuseste sa protejeze organismul de infectiile virale, o vorba veche, batraneasca, spune ca aceasta leguma este un scut eficient impotriva acestui tip de microorganisme. Atunci cand simti primele simptome ale bolii, incepe o cura in care sa bei zilnic aproximativ un pahar de suc proaspat de sfecla rosie. In mod miraculos, te vei vindeca mult mai repede decat daca ai urma doar tratamentul medicamentos prescris de medic.

Contraindicata diabeticilor

Pentru ca este bogata in zahar, sfecla rosie face parte dintre alimentele interzise cu desavarsire diabeticilor. De altfel, ea trebuie administrata cu atentie si copiilor care sunt predispusi sa dezvolte aceasta afectiune cronica.

Are efecte anticancerigene

Mai multe studii au aratat ca sucul de sfecla rosie are capacitatea de a stopa multiplicarea celulelor canceroase din sange, oprind astfel cresterea tumorilor. De patru ori pe zi, se bea un amestec din 10 linguri de suc de sfecla rosie, 20 de linguri de suc de morcovi si un pahar de suc de mere. Tratamentul dureaza 60 de zile, dupa care se face o pauza de doua saptamani.

Sursa: http://www.libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *