ciupercithumbnail1.jpgCiupercile sunt unul dintre cele mai hipocalorice alimente, putand constitui o parte importanta a unui regim de slabire. Pentru asta insa nu trebuie sa le mancam prajite, sa le adaugam grasime, sa le combinam cu carbohidrati. 100 de grame de ciuperci contin aproximativ 2 g proteine, 300 mg potasiu, 40 micrograme acid folic, 1 mg fier, dar nu au decat 15-20 de calorii.

Ciupercile comestibile nu contin amidon, fiind recomandate in alimentatie indiferent de varsta sau de afectiuni. In acelasi timp sunt o sursa importanta de potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor, zinc, vitaminele B1, B2, B3, B6, C, D, E, acid folic. “Ciupercile se apropie mult de carne, datorita continutului de glicogen – zaharul de rezerva specific carnii, similar amidonului continut de plante.

De aceea, ciupercile sunt un fel de hibrid intre proteina vegetala si cea animala, sunt foarte bogate in aminoacizi, in special glutamat, care le da un gust apropiat de cel al carnii”, arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Datorita continutului de vitamine si minerale,ciupercile combat oboseala si astenia, previn bolile cardiovasculare si chiar cancerul.

Intaresc sistemul imunitar

Ciupercile contin fitonutrienti, dar si unele substante cu efect antibiotic, recomandate in prevenirea infectiilor virale. Alaturi de celelalte substante nutritive, fitonutrientii au efect de stimulare si intarire a sistemului imunitar. Prin continutul ridicat de fibre alimentare, ciupercile sunt un aliment foarte usor de digerat. Insa trebuie sa fie proaspete atunci cand le consumam. Daca sunt pastrate mai multe zile in conditii improprii, chiar si cele comestibile pot deveni toxice.Ciupercile se pot conserva in mai multe feluri: prin murare, marinare, uscare, in ulei. In toate aceste cazuri isi pastreaza proprietatile nutritive.

Intoxicatii alimentare

In tara noastra cele mai cunoscute ciuperci comestibile sunt champignionul (Agaricus bisporus), buretii de fag (Pleurotus), manatarca (Boletus edulis). “Recomandarea mea expresa este sa nu cumparam si sa mancam ciuperci decat din surse sigure. Altfel riscam sa punem pe masa ciuperci otravitoare care provoaca intoxicatii puternice, blocaje renale, care netratate in timp util pot duce chiar la moarte”, avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Intoxicatii pot provoca si ciupercile comestibile care au crescut intr-o zona in care sunt prezente substantele toxice in sol. Intoxicatiile se manifesta prin greturi, varsaturi, ameteli, tulburari de vedere, dureri abdominale puternice.

Bogate in fier si calciu

Una dintre cele mai bune ciuperci de la noi, manatarca, are gust de carne, dar nu contine colesterol. In 100 g manatarca proaspata se gasesc 4 g proteine, 0,8 grame lipide, 1,4 g glucide, 3 g fibre alimentare, 28-30 kilocalorii. De asemenea contine in cantitati mari fier, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, zinc, vitamina B1, B2, B3, C, acid folic, vitamina E, vitamina D, necesara pentru fixarea calciului in oase.

Proprietati antitumorale

In tratamentele naturale asiatice, pentru proprietatile lor antitumorale sunt folosite si unele ciuperci “medicinale”. Cele mai cunoscute sunt Maiitake si Shiitake, aceasta din urma a inceput sa se cultive si la noi. La japonezi, ciupercile Shiitake sunt folosite in tratarea bolilor de inima, pentru fortificarea sistemului imunitar si pentru cresterea rezistentei la boli virale.

In China, in timpul dinastiei Ming, aceste ciuperci erau renumite pentru ca le dadeau luptatorilor o vigoare deosebita, fiind consumate mai ales inainte de batalii. In acest moment, in Occident se fac studii pentru a demonstra proprietatile terapeutice ale ciupercilor asiatice.

Sursa: http://www.jurnalul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here