Si Termoelectica lucreaza pentru „baietii destepti”

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, considera ca lipsa de energie ieftina de la Hidroelectrica trebuie suplinita cu energie foarte scumpa, de la Termoelectrica.

Seceta severa din 2007, cea mai mare din ultimul secol, impinge autoritatile la masuri extreme pentru a face fata deficitului de energie hidro.

Varujan Vosganian, ministrul economiei, si-a dat acceptul in luna iulie ca lipsa energiei hidro sa fie acoperita de cea termo, cea mai scumpa energie.

Astfel, nevoia acuta de electricitate, atat pentru populatie, cat si pentru a acoperi contractele bilaterale, este suplinita acum de Termoelectrica.

Insa costul unui megawatt ora produs intr-o termocentrala este dublu fata de cel al unui megawatt ora produs intr-o hidrocentrala. Consecintele acestei masuri vor duce la majorarea datoriilor Termoelectrica, ajunse deja la 1,2 miliarde de euro, dar si la cresterea pretului la energie pentru populatie.

Majorarea productiei termo a fost determinata nu doar de seceta, ci si de contractarea in avans, pe zece ani, a energiei Hidroelectrica. EVZ a relatat pe larg, saptamana trecuta, faptul ca Hidroelectrica a ajuns sa cumpere energie de pe Bursa din cauza supracontractarii. Compania cumpara curent cu 50 de euro MWh pentru a-l revinde cu 20 de euro „baietilor destepti”.

Cu ce pret?

Costul mediu pe 2007 al unui megawatt ora produs de o termocentrala este de 310 lei, adica 97 de euro. Potrivit datelor oficiale, Teromoelectrica vinde megawattul ora, in special pe piata de echilibru a Bursei de energie (OPCOM), cu 99 de euro. Castigurile companiei de stat sunt de numai 2 euro pe megawatt ora, o suma infima pentru a face compania profitabila.

In ciuda costurilor de productie foarte mari, ministrul economiei Varujan Vosganian a trecut intreaga responsabilitate a mentinerii echilibrului sistemului energetic pe „umeri” termocentralelor.

Ministrul Vosganian declara la sfarsitul lunii iulie: „Lipsa de energie hidro din aceasta perioada este acoperita de capacitatile de productie termoelectrice pe baza de gaze si carbune. Daca seceta va fi prelungita , cantitatea de energie necesara va fi acoperita tot de unitatile termo. Iata deci ca Termoelectrica este pilonul strategic al functionarii sistemului energetic national”.

„Baietii destepti”, contra „baietilor prosti”

„Pilonul strategic” despre care vorbea ministrul Vosganian este cea mai mare „gaura neagra” a bugetului de stat. Termoelectrica a acumulat datorii de peste 1,2 miliarde de euro din productia de energie electrica si energia termica.

Din datele EVZ, in perioada 1997-2004, Termoelectrica a fost obligata sa vanda megawattul ora si gigacaloria sub costurile de productie, acumuland pierderi.

Viorel Marian, directorul Termoelectrica SA, ne-a declarat: „Nu este corect ca energia hidro sa fie contractata, iar noi sa nu stim ce se face cu ea. „Baietii destepti” fac ce fac legal, de aceea nu se poate face nimic. „Baietii prosti” suntem noi, restul.”

Termoelectrica, cel mai mare producator de energie termo, poate produce la maxima capacitate doar 900 de MWh doar pentru o perioda de maximum zece zile. Dupa aceasta perioada nu mai garanteaza, potrivit surselor noastre, mentinerea acestui ritm de productie, deoarece echipamentele sunt foarte vechi.

Anul acesta, Termoelectrica prognozeaza ca va produce in jur de 2,3 milioane MWh, in timp ce anul trecut a produs doar 1,9 milioane MWh. Ministrul Varujan Vosganian nu a raspuns inca intrebarilor EVZ desi i-am cerut un punct de vedere inca de saptamana trecuta.

Citeste articolul Si Termoelectica lucreaza pentru „baietii destepti” integral in Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente