Baronii „verzi”

1
577

Multi dintre fondatorii de afaceri cu energie regenerabila au devenit multimilionari dupa vanzarea unor pachete de actiuni.

Schimbarile climatice au nascut multe afaceri cu energie regenerabila, tehnologie curata si comert cu emisiile de carbon. Iar cativa dintre primii investitori in acest domeniu au devenit „baroni verzi”. Reporterii Reuters au discutat cu patru intreprinzatori care au obtinut profit din revolutia energiei.

Bruce Khouri, 48 de ani, cofondatorul companiei Solar Integrated Technologies, din Los Angeles, a obtinut cinci milioane de dolari din vanzarea actiunilor companiei care produce baterii solare pentru acoperisuri. El mai detine un pachet de actiuni in valoare de 11 milioane de dolari.

Cum v-ati imbogatit?
Nu a fost usor, insa am reusit sa transformam un material invechit, folosit la acoperisuri, intr-o noua tehnologie regenerabila.

Sunt afacerile verzi doar o himera?
Nu. Din motive politice, SUA se afla in urma altor tari in privinta energiei verzi, dar odata ce va prinde valul, va urma un efect de domino.

Pedro Moura Costa, 44 de ani, cofondatorul companiei EcoSecurities, cu sediul in Oxford, a obtinut zece milioane de dolari in urma vanzarii unor actiuni ale companiei. Firma contribuie la conversia emisiilor in carbon in certificate pentru tranzactii cu aceste emisii. Pachetul de actiuni pe care il mai detine valoreaza 73 de milioane de dolari.

Cum v-ati imbogatit?
Am inteles ca piata carbonului poate fi o mare afacere si Protocolul de la Kyoto mi-a confirmat opinia.

Sunt afacerile verzi doar o himera?
Nu. Este evident ca trebuie sa facem ceva imediat, in caz contrar vor urma schimbari ireversibile, cu consecinte dezastruoase.
Australianul de 43 de ani David Scaysbrook, fondatorul Novera Energy, specializata in energia eoliana, a castigat sase milioane de dolari dupa ce a vandut o parte din titlurile firmei sale. Omul de afaceri detine inca sase milioane de dolari sub forma de actiuni la Novera si Camco International, o afacere bazata pe reducerea emisiilor de carbon.

Cum v-ati imbogatit?
Trei lucruri au crescut valoarea actiunilor din industria eoliana: ingrijorarea in privinta securitatii energetice, scumpirea surselor traditionale de energie si scutirile de impozite si subventiile.

Sunt afacerile verzi doar o himera?
Investitiile actuale din acest domeniu sunt zero comparativ cu ce urmeaza. Aspectul de himera este o dezinformare pentru investitori.
Neil Eckert, directorul executiv al companiei Climat Exchange, care detine principala centrala europeana de schimb in comertul cu emisiile de carbon, are actiuni in valoare de 36 de milioane de dolari.

El este si presedintele companiilor Trading Emissions si Ecoenergy, ambele implicate in proiecte de reducere a emisiilor de carbon. Desi detinerile sale au o valoare foarte mare, Neil Eckert nu le-a vandut. Omul de afaceri a obtinut cateva milioane de dolari in urma vanzarii actiunilor pe care le-a avut la Brit Insurance, companie pe care a infiintat-o.

Sunt afacerile verzi doar o himera?
Nu. Avem ocazia sa inlocuim combustibilii minerali, care au o capitalizare de piata de sute de milioane de lire sterline.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.