Si vietuitoarele emigreaza!

0
441
Asociaţia „Alutus” şi Societatea Română de Ornitologie au demarat, azi, proiectul de educaţie ecologică „Păsările. Aripile viitorului”

Cateva specii de animale au plecat definitiv de la noi si s-au stabilit in tarile vecine.vultur_plesuv

Ati crezut ca numai oamenii obisnuiesc sa emigreze, daca nu le convin conditiile de viata din tara lor? Ei bine, iata ca si animalele si pasarile fac acest lucru si, de cele mai multe ori, procesul este ireversibil.

Potrivit lui Dumitru Murariu, directorul Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” din Capitala, motivul principal al acestui fenomen este reprezentat de invadarea teritoriului acestor specii de catre om. Libertatea va prezinta cateva dintre vietuitoarele care au parasit Romania si s-au „mutat” in tarile vecine, Bulgaria si Ungaria.

Vulturul plesuv

A disparut complet de pe teritoriul tarii noastre. Cateva exemplare s-au refugiat in rezervatiile din Bulgaria.

Dropiadropia

Desi pe vremuri aceasta frumoasa pasare se intalnea in toate regiunile de campie din Romania, acum ea ne-a parasit pentru zonele mai putin populate din Ungaria. In prezent se incearca repopularea speciei si pe meleagurile mioritice.

Vulturul barbos

Hamsterul dobrogeanExemplarele acestei superbe specii de vultur s-au imputinat treptat la noi si au plecat spre Ungaria, dar s-au dus si mai departe, spre vest, in special zona Alpilor. Disparitia lor a fost cauzata faptul ca romanii au vanat excesiv marmotele, principala sursa de hrana a vulturilor.

Hamsterul dobrogean

Acest mic soricel nu a mai fost intalnit deloc la noi, in libertate, in ultimii 15 ani, deoarece s-a „mutat” in partea bulgara a Dobrogei.

Soarecele migrator

Si acest hamster s-a mutat de la noi la bulgari, fortat, se pare, de faptul ca habitatul sau a fost invadat de locuintele oamenilor.

Sursa: Libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.