Siberia lupta cu o mafie devastatoare a bustenilor

lemn-siberia.jpgVagoane supraincarcate cu tulpini de copaci s-au adunat in garile Siberiene din Dalnerechensk, oras aflat la peste 8000 de km de Moscova, asteptand sa treaca granita Chineza. Odata ajunse in China, lemnele vor fi procesate si folosite in constructii sau transformate in mobilier de gradina si alte produse, care vor fi vandute in magazinele europene si americane. Peste o treime din toti copacii din Rusia sunt comercializati clandestin peste granita de catre mafiile locale, o practica care, conform cifrelor oficiale, s-a dublat intre anii 2005-2007. Afacerea este una de o amploare imensa. China importa aproape sase din zece busteni produsi in lume, dupa ce a interzis defrisarea propriilor paduri, in urma unor inundatii ce au avut loc acum o decada.

In total, 10 milioane de metri cubi de lemn, echivalentul unei treimi din padurea Amazonului, sunt recoltati in fiecare an din Rusia. De aici izvorasc afaceri ilegale masive, care ameninta distrugerea celei mai mari paduri a planetei, in 20-30 de ani conform consortiului international de industrie, Forest Trends. Mici brigazi de oameni, ajutati de camioane, se afla in spatele celor mai multe taieri ilegale. Seful unei asemenea brigazi, un tanar, fost politist, pe nume Yevgeni, a fost de acord sa ii spuna reporterului BBC ce se petrece in sistem si cum functioneaza acesta. BBC scrie ca Yevgeni era speriat si se temea sa nu fie vazut alaturi de un jurnalist, deoarece seful lui, angajase oameni care sa ii impuste pe toti cei care le creeaza probleme.

Coruptie

Taietorii de lemne poarta de obicei arme, au drujbe sofisticate care nu pot fi auzite de la o distanta de peste 12 metri si isi plaseaza pazitori dotati cu telefoane, care sa-i avertizeze prin satelit in cazul in care apar intrusi. Dupa transportarea bustenilor la fabricile de cherestea, mafia ii „legalizeaza” prin mituirea autoritatilor. „Majoritatea sunt corupti – inspectorii, politia – toti au grija unii de altii” le marturiseste Yevgeni repoterilor BBC. Nicaieri nu sunt mai evidente efectele acestora decat in muntii din satele rasfirate, indepartate, din inima regiunii Primorsky, ultimul refugiu al tigrilor siberieni, scrie BBC. Anatoly Lebedev, un fost agent KGB care este acum un activist proeminent al mediului, il conduce pe reporterul BBC in acele zone. In Siberia taietorii de lemne au lasat o urma de distrugere, ii explica Anatoly reporterului. „Aici, padurea pare a fi intreaga, insa este in fapt moarta. Se taie cele mai importante specii precum pinul Coreean, stejarul si teiul, arbori cheie in mentinerea ecosistemului. E o rusine ” spune Anatoly. Pe drumul ce duce spre sat, Anatoly sare si striga: „Priveste! Acolo este unul.” Lebedev arata catre un camion incarcat cu busteni, ce tocmai iesea pe o carare din padure.

Articolul mai poate fi citit si pe www.infoprompt.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *