Sibienii vor plati mai mult pentru taxa de salubrizare

  Sibienii vor plati mai mult pentru taxa de salubrizare

  In urmatorii ani sibienilor li se va impune o noua taxa de salubrizare dupa ce Consiliul Judetean Sibiu va finaliza proiectul de colectare selectiva a deseurilor, „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Sibiu”. Potrivit conducerii judetului, taxa urmeaza sa fie stabilita de catre fiecare primarie in parte, iar valoare va fi mai mare decat cea perceputa acum.

  „In cadrul acestui proiect se propune ca finantarea tuturor operatiunilor de gestionare a deseurilor, de transport, de depozitare si de colecatre sa fie data operatorilor care vor opera in cele doua satii de sortare si compost. Banii se vor aduna sub o forma speciala de la populatie, de catre unitatile administrativ teritoraile de pe raza judetului. Unitatile vor vira in contul ADI Eco Sibiu taxele respective si palta catre operator se va face de catre asociatia ADI”, a declarat vicepresedintele CJ Sibiu, Constantin Sovaiala.

  Noile tarife vor fi aplicate din 2013, cand sibienii vor plati mai mult pentru ridicarea gunoiului.

  „Studiul de fezabilitate a prevazut si tarifele, dar acestea sunt orientative.Se inlocuieste practic taxa veche cu cea noua. Nu stim daca va fi majorata, dar avand in vedere ca deseurile se vor colecta selectiv, se poate sa fie mai mare pentru ca este vorba de o activitate mai complexa”, a specificat presedintele CJ , Martin Bottesch.

  Inainte de stabilirea taxei de salubrizare de catre fiecare consiliu local in parte, in tot judetul se vor distribui pubele speciale de colectare a deseurilor. Acestea vor fi de diferite culori si vor fi instalate in zona blocurilor, la orase, in functie de densitatea populatiei, iar la sate vor fi distribuite primariilor care vor crea locuri speciale pentru pubele.

  Intrucat in judet sunt zone unde s-a inceput deja o astfel de selectare, finantata din fonduri PHARE, primariile vor continua sa functineze dupa tarifele existente, cel putin cinci ani.

  Potrivit studiilor facute si prezenate in proiect, sunt prevazute si limitele peste care nu se va putea trece in momentul stabilirii noii taxei de salubrizare. Astfel, tarifele nu vor putea depasi gradul de suportabilitate a populatie. Pentru zona urbana 70,23 lei pe locuitor pe an, iar pentru rural, 32 lei pe an.

  Proicetului „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Sibiu” depaseste 20 de milioane de Euro si este cel mai mare proiect finantat din fonduri europene in judetul Sibiu.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *