Silvian Ionescu revine in fruntea Garzii Nationale de Mediu si garanteaza ca pana la sfarsitul anului rezolva toate problemele institutiei

Silvian Ionescu revine in fruntea Garzii Nationale de Mediu si „garanteaza” ca pana la sfarsitul anului rezolva toate problemele institutiei. Comisarul-sef spune ca fosta conducere liberala e vinovata de toate problemele de la Garda si nu isi aminteste decat realizarile din perioada cand a condus institutia.
silvian ionescu
Adevarul: Garda de Mediu traieste de doi ani in timpi morti. De ce?

Silvian Ionescu: Din acelasi motiv pentru care am atacat in instanta, in 2008, Hotararea de Guvern 1224 (pentru organizarea si functionarea Garzii de Mediu – n.r.) care reglementa activitatea Garzii de Mediu in mod defectuos.

Prin acordarea de personalitate juridica comisariatelor judetene, in cadrul aceluiasi numar de posturi, se pierd minimum patru functii de comisar in fiecare judet. Saptamana trecuta insa, „Monitorul Oficial” a publicat anularea HG 1224. Cu toate acestea, in ultimii doi ani s-a produs un colaps in activitatea Garzii de Mediu.

Baza atacului meu in instanta consta in faptul ca pe socoteala de pe hartie, Garda pierdea o treime din capacitatea ei institutionala prin posturi care trebuiau sa se duca in administratie. Si mi se parea un lucru firesc. Uniunea Europeana ne ceruse sa intarim capacitatea institutionala a Garzii.

Dar atunci cand dai mai mult de jumate din posturi catre ceea ce numim personal TESA, sigur ca scazi capacitatea institutionala. Iar fostul comisar (liberalul Octavian Popa – n.r.) a inselat legea care reglementeaza numarul de oameni pe care trebuie sa-l folosesti in partea administrativa.

Si niciun organ de control nu a sesizat lucrul acesta…

In 2008, probabil si ca urmare a actionarii mele in instanta, au existat 10 inspectii ale corpului de control al primului-ministru la Garzile de Mediu din zece judete diferite. Toate aveau aceleasi concluzii, ca Garda de Mediu functioneaza ilegal, dar comisarul general al Garzii de Mediu se incapatana sa activeze ilegal.

Am gasit 12 hotarari de instanta definitive si irevocabile,unele dintre ele din septembrie, nepuse in aplicare. Noi ne plangem ca nu functioneaza bine justitia, dar cand functioneaza bine si ia o decizie, administratia nu o pune in aplicare. Eu sunt siderat de asa ceva!

Ce piedici credeti ca veti intalni de-acum incolo in incercarea de a redresa situatia?

Colegii mei din partid (PD-L – n.r.) si cei din PSD realizeaza ca activitatea Garzii de Mediu este o urgenta, sunt sigur de asta. Este o institutie care nu are reglementare la aceasta ora. Pe de alta parte, nu cerem majorarea numarului de functii publice, nu cerem nimic in plus salarial, ne limitam la bugetul care s-a facut pe anul acesta.

Deci lucrurile vor curge la fel ca pentru orice alta institutie. Avem niste avantaje, pe care tot eu le-am creat in 2007, inainte de plecare. Va puteti imagina ca in mai 2007 aveam doua proiecte de twinning (infratire institutionala – n.r.), cu entitati similare din tarile membre ale Uniunii Europene, care n-au inceput inca sa functioneze?

Ca institutie de mediu si control, Garda de Mediu are acces la fonduri europene numai pentru activitati de instruire a personalului. Atunci am aplicat, ni s-a raspuns favorabil, am avut termeni de referinta deja aprobati de Comisia Europeana cand am plecat din functie. Cu inca putin efort, cele doua proiecte.

Probabil ca atunci cand vorbesti limbi straine doar cu degetele, n-ai niciun chef sa intri in contact cu institutiile altor guverne… In 2009 vom beneficia de o instruire comuna cu colegii italieni.

Aveti o strategie bine definita in ceea ce priveste controalele din acest an?

Ecologizarea cursurilor de apa este una dintre marile provocari ale autoritatilor de mediu Foto: Adevarul

Numarul de inspectii si controale s-a redus in 2007 cu o treime fata de 2006, iar in 2008, cu inca jumatate, fata de 2007. De ce? Rapoartele de control spun ca timpul de lucru utilizat a fost cu 33% mai mic. Amenzile au scazut dramatic, au fost doar avertismente peste avertismente.

Am gasit Garda de Mediu fara plan de munca. La 30 ianuarie nu exista plan de munca aprobat, iar asta este impotriva legii administratiei publice. Pana la 10 decembrie anul precedent se aproba planurile de munca ale anului urmator. Aici nu erau aprobate.

Voi avea intalniri cu comisarii Garzilor de Mediu din intregul areal al tarii, ca sa ne privim ochi in ochi si sa vedem ce stabilisem in 2007 si ce s-a facut pana in 2009.

Legea Mediului a fost modificata la sfarsitul anului trecut. Exista schimbari cu care nu sunteti de acord?

Din noua lege a mediului s-a scos avizul de inchidere. Sometra Copsa Mica, de exemplu, se inchide pentru ca patronii greci au constatat ca pretul la cupru a cazut de la 6.000 de euro pe tona la 1.070 si atunci nu mai au interes sa scoata putinul ala de cupru, deci de ce sa n-o inchida?

Conform legislatiei actuale, ei pot sa puna lacatul pe usa si sa plece. Sigur ca Garda de Mediu are legea ei si nu ii va lasa niciodata, fara sa-i urmareasca pana in Grecia. Directivele europene prevaleaza asupra legislatiei nationale, iar in baza directivei europene, Garda de Mediu poate sa se duca dupa ei pana acolo.

Concret, de ce aceasta modificare?

Eu am lipsit de la guvernare… Ne intrebam unul pe celalalt ce logica are chestiunea asta, cand tocmai la inchidere sunt nenorocirile cele mai mari.

Mergeti si vedeti ruinele de aici din Bucuresti, de la Dealul Mare sau ruinele de la intrarea in Arad, fosta fabrica de ingrasaminte chimice sau vedeti in Savinesti, Onesti toate ruinele industriale hiperenergofage, de pe vremea comunismului… le gestionam in institutii ale statului si din cand in cand le mai vindem, le punem pe piata.

AVAS-ul (Autoritatea Nationala pentru Valorificarea Activelor Statului – n.r.) patroneaza cele mai mari nenorociri din tara asta.

Cat timp ii va lua Garzii de Mediu sa-si revina?

Va garantez ca pana la sfarsitul acestui an recuperam tot. Stiu sa conduc. Generatia mea este cea care a distrus mediul. Noi trebuie sa pornim cu educatia de la cei de cinci ani.

Am lasat in 2007 manualele de educatie ecologica, de clasele I-XII, terminate, predate Min isterului Invatamantului. Nimeni nu mai stie de ele. S-a asternut asa o tacere si-o uitare… un „dolce far niente”.

Cred ca in biroul asta locuia un om intr-un castel de pe varful unui munte. Nu voia sa ia contact cu nimeni, nu voia sa faca nimic.

Lege nefundamentata

Fostul comisar-sef al Garzii de Mediu, Octavian Popa, a promovat Hotararea de Guvern 1224/2007, prin care au fost desfiintate cele opt comisariate regionale ale institutiei. Dupa parerea comisarilor de mediu din tara, HG este nefundamentata si a produs o zguduire din temelii a intregii structuri a Garzii in teritoriu.

Personaj controversat

Silvian Ionescu a fost, inainte de 1989, ofiter in cadrul Departamentului de Informatii Externe, dar refuza eticheta de „securist”. Dupa Revolutie, la care sustine ca a „participat activ din convingeri personale”, devine membru fondator al Frontului Salvarii Nationale.

Ulterior, face parte din Partidul Democrat, in prezent Partidul Democrat-Liberal, unde ocupa mai multe functii de conducere. Stigmatul trecutului ii aduce, in 2005, unul dintre cele mai efemere mandate de prefect al Capitalei.

Astfel, la numai cinci zile de la investirea in functie, Silvian Ionescu demisioneaza, dupa ce presedintele Traian Basescu declarase public ca nominalizarea lui Ionescu pentru acest post reprezinta „o mare dezamagire” si „o surpriza neplacuta”.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *