Hamburgerii, cele mai poluante produse din industria alimentara

Hamburgerii sunt cele mai poluante produse din industria alimentara, contribuind semnificativ la cresterea temperaturilor la nivel global, potrivit unui studiu prezentat in Statele Unite, informeaza AFP.
hamburger
O simpla schimbare in dieta zilnica, precum renuntarea la friptura in favoarea salatelor, contribuie la reducerea nivelului de dioxid de carbon in aceeasi masura ca renuntarea la masina doua zile pe saptamana.

Producerea carnii de vita este un proces extrem de ineficient, iar vacile elibereaza foarte mult metan in atmosfera, a declarat Nathan Pelletier de la Universitatea Dalhousie din Canada.

Pelletier este unul din specialistii care studiaza costurile alimentelor asupra mediului, in ciclul lor de productie, incepand din fermele agricole si terminand cu produsul finit din farfuriile oamenilor.

Analizand raportul dintre cantitatea de graunte consumata de bovine, inainte de a putea fi sacrificate, si emisiile de metan eliberate in atmosfera, specialistii au determinat costul real al acestui aliment.

Animalele vii elibereaza in atmosfera 18% din totalul gazelor cu efect de sera, iar bovinele detin cea mai mare pondere.

Desi carnea de vita reprezinta doar 30% din totalul carnii consumate in tarile dezvoltate, fermele de bovine produc 78% din totalul acestor emisii de gaze nocive, a declarat Pelletier, duminica, in cadrul conferintei American Association for the Advancement of Science.

Pentru obtinerea unui singur kilogram de carne de vita se produc 16 kilograme de dioxid de carbon, de patru ori mai mult decat porcinele si de zece ori mai mult decat obtinerea unui kilogram de carne de pasare.

Daca oamenii ar renunta la bovine si ar consuma carne de pasare, emisiile de gaze nocive ar scadea cu 70%, a declarat Pelletier.

O alta problema este aceea ca oamenii consuma mai multa carne decat au nevoie. Daca in tarile dezvoltate consumul de carne ar scadea de la nivelul actual de 90 de kilograme pe an, la nivelul recomandat de 53 de kilograme pe an, atunci emisiile nocive ar scadea cu 44%.

„In ritmul actual, productia mondiala de carne se va dubla pana in 2050, iar noi va trebui sa reducem emisiile de carbon la jumatate, pentru a mentine nivelul actual”, a explicat Pelletier. „Imbunatatirile tehnologice nu ne vor duce acolo”.

Din acest motiv, schimbarea preferintelor culinare ale oamenilor este foarte importanta, a declarat Chris Weber, profesor de inginerie civila si a mediului, in cadrul Universitatii Carnegie Mellon din Pennsylvania.

Industria alimentara reprezinta al treilea producator de gaze cu efect de sera, in Statele Unite, dupa industria automobilelor si cea a utilitatilor. In Europa, unde oamenii conduc mai putin si au locuinte mai mici, impactul industriei alimentare este si mai pronuntat.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *