Soarele, desi se afla in prezent in perioada de maxim a activitatii sale, “este neobisnuit de linistit”

  0
  419
  Soarele, desi se afla in prezent in perioada de maxim a activitatii sale, “este neobisnuit de linistit”
  Soarele, desi se afla in prezent in perioada de maxim a activitatii sale, “este neobisnuit de linistit”
  Soarele, desi se afla in prezent in perioada de maxim a activitatii sale, “este neobisnuit de linistit”

  Soarele, aflat in prezent in perioada de maxim a activitatii sale, conform ciclurilor de 11 ani, “este neobisnuit de linistit”, sustin savanti din SUA care monitorizeaza steaua.

  Oamenii de stiinta afirma ca au inregistrat doar o jumatate din numarul petelor solare care ar fi fost normal sa se manifeste.

  In plus, ei constata ca polii magnetici ai Soarelui sunt “in mod ciudat desincronizati”, informeaza Agerpres, citand US.News.

  Oamenii de stiinta sustin ca in toamna anului 2013 Soarele ar fi trebuit sa se apropie de apogeul exploziv al ciclului sau aproximativ de 11 ani de activitate — asa-numitul maximum solar.

  “As avea argumente sa sustin ca este cea mai slaba perioada de maximum solar din ultimii 200 de ani”, spune David Hathaway, coordonatorul grupului de fizica solara din cadrul Marshall Space Flight Center (apartinand NASA) din Huntsville, Alabama.

  “Nu exista niciun om de stiinta in viata care sa mai fi vazut vreodata un ciclu solar atat de slab ca acesta”, sustine Andrés Munoz-Jaramillo, care studiaza ciclurile solare la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizica din Cambridge, Massachusetts.

  Savantii nu inteleg deocamdata daca aceasta acalmie este temporara sau reprezinta inceputul unei perioade mai lungi de declin al activitatii solare, care poate contribui la incetinirea procesului de incalzire globala.

  Cat priveste “desincronizarea polilor” semnalata de savanti, Agerpres noteaza ca, in mod normal, polii magnetici ai Soarelui se inverseaza cu o periodicitate de aproximativ 11 ani.
  In timpul unui asemenea eveniment de inversare a polilor magnetici, campul magnetic solar devine din ce in ce mai slab, ajunge la 0 (zero) si apoi apare din nou, insa cu polaritatea schimbata.
  Aceasta schimbare a polilor magnetici este notabila doar pentru ca marcheaza varful unei perioade de maximum solar, conform lui Douglas Biesecker de la Centrul pentru Mediu Spatial al NASA.

  Polul magnetic de nord al Soarelui si-a inversat polaritatea cu un an in urma, asa ca in prezent, din punct de vedere magnetic, are aceeasi polaritate ca si polul sud.

  Oamenii de stiinta se declara surprinsi dar nu ingrijorati de aceasta desincronizare magnetica. Ei se asteapta ca polul magnetic sudic al Soarelui sa-si schimbe polaritatea in cursul lunii decembrie 2013, conform masuratorilor privind fluctuatiile de camp magnetic realizate cu ajutorul satelitilor.

  Cativa oameni de stiinta au speculat ca Soarele ar putea sa reintre intr-o perioada prelungita de relativa acalmie, spre deosebire de perioada de activitate intensa ce a inceput odata cu anii ’40 ai secolului trecut.

  Daca se va intampla acest fenomen, “ne va mai lasa loc sa respiram, dar nu va opri definitiv procesul de incalzire globala”, sustine Dr. David Hathaway.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.