Soarele, o amenintare pentru sanatatea balenelor

0
437
Înc?lzirea global? a influen?at radical distribu?ia faunei la nivel planetar
Încălzirea globală a influenţat radical distribuţia faunei la nivel planetar

Soarele, o amenintare pentru sanatatea balenelor
Soarele, o amenintare pentru sanatatea balenelor

Oamenii de stiinta britanici sustin ca radiatiile ultraviolete nu-i afecteaza doar pe oameni, ci si pe balene. Specialistii au descoperit ca un numar tot mai mare de balene prezinta pe corp arsuri de piele provocate de razele soarelui.

Ei spun ca de vina ar putea fi gaura produsa in stratul de ozon.

Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie in urma unui studiu realizat pe 156 de balene albastre din Golful Californiei, care prezentau arsuri ale epidermei, noteaza Daily Mail.

Potrivit sursei citate, un grup de experti din Mexic si Marea Britanie a analizat mai multe fotografii de mare rezolutie, dar si mostre de piele, recoltate de la mamiferele marine, ajungand la concluzia ca arsurile au fost provocate de razele puternice ale soarelui.

„Balenele sunt obligate sa iasa la suprafata pentru a lua aer, sa socializeze, sa-si hraneasca puii, ceea ce inseamna ca sunt expuse frecvent la forta deplina a soarelui”, a declarat medicul Laura Marinez-Levasseur, din cadrul Societatii Zoologice din Londra.

Potrivit acesteia, cele mai vulnerabile sunt balenele albastre. Daca in 2007, doar sase din 48 de balene albastre au avut arsuri solare, in 2009, 15 din 22 de balene albastre prezentau astfel de probleme.

De vina pentru cresterea numarului balenelor suferinde sunt radiatiile ultraviolete, cercetatorii neputand sa explice daca leziunile provocate sunt dureroase. De asemenea, expertii nu stiu daca arsurile solare pot duce la aparitia cancerului de piele in randul balenelor.

Inca din 1970, oamenii de stiinta au tras un semnal de alarma in privinta pericolului prezentat de distrugerea stratului de ozon care protejeaza pamantul de razele ultraviolete nocive.

Responsabil pentru acest lucru este bineinteles omul prin folosirea gazelor industriale si a freonului existent in recipientele cu aerosoli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.