Solutii ecologice ingenioase in Aschaffenburg

  0
  581
  Soluţii ecologice ingenioase în Aschaffenburg
  Solutii ecologice ingenioase in Aschaffenburg

  Situat la o distanta egala intre estul si vestul landului Bavaria, orasul cultural Aschaffenburg se mandreste cu primaria sa.

  Constructia veche de cincizeci de ani este una dintre primele cladiri moderne ale Germaniei, cu structura de otel si beton. Consumul energetic mare si nevoia de conservare a resurselor naturale au condus la demararea unui proiect ecologic de reamenajare a cladirii.
  Trecut si prezent arhitectural

  Primaria este o componenta marcanta a orasului si impresioneaza prin fatada din gresie rosiatica ce poate fi observata de departe, din valea Mainului. Arhitectul Diez Brandi, cel care a elaborat planurile de constructie, a inteles ca aceasta cladire trebuie asezata in Piata Centrala, fara a intra in contrast cu arhitectura si caracterul istoric al basilicii din partea estica si cu ruinele din razboi ale primariei istorice situate in partea vestica.

  Aspectul exterior al primariei impresioneaza prin combinarea spatiilor acoperite cu gresie cu imensele suprafete ale ferestrelor. Spatiul interior pastreaza inca elemente originale, precum flisele de ceramica lucrate manual, cupola transparenta, treptele ce compun scara centrala si mobilierul masiv.

  Picturile murale din sala de sedinta a consiliului creeaza o atmosfera dramatica prin ilustrarea unor scene reprezentative, precum incendierea castelului in timpul celui de-al doilea razboi mondial, reamenajarea acestuia, portretul arhitectului si scene din viata economica si cotidiana a orasului. Aceasta cladire valoroasa necesita multe eforturi pentru conservarea ei in folosul generatiilor viitoare.

  Edificiul este alcatuit din corpul principal cu sapte etaje in forma de zar, completat de un altul format din trei etaje cu o curte interioara si marea sala de sedinte a carei intrare este strajuita de un portal cu coloane.

  Planurile acestei primarii au fost elaborate ca urmare a unui concurs arhitectural organizat in anul 1948. Complexul de cladiri realizat intre anii 1956-1958 constituie o constructie administrativa neobisnuita pentru perioada respectiva. In anul 1991 aceasta cladire intra in programul de protectie a monumentelor arhitectonice, ca exemplu de modernism conservator.

  Viitor ecologic

  In ultimii cincizeci de ani s-a remarcat o crestere semnificativa a costurilor energetice, care au depasit nivelul rezonabil si au impus reabilitarea primariei, conform standardelor ecologice. Ideea inovativa a inginerului Tibor Reidl pentru solutionarea acestei probleme se bazeaza pe trei procedee principale: instalatii de aerisire, de umbrire si de izolare interioara si exterioara.

  Datorita instalatiilor de aerisire, rata de schimb a aerului a scazut pana la 0,5, iar un schimb complet si perfect de aer se realizeza la un interval de doua ore. Sistemul ingenios cu care sunt dotate ferestrele reduce transferul de caldura de la 3,0 la 1,1 kW/m2K. In interiorul celor trei straturi de sticla se afla lamele prin intermediul carora lumina este orientata spre tavan, mentinandu-se astfel o temperatura constanta in birouri pe durata intregului an.

  In camerele amenajate nu exista calorifere. Un sistem revolutionar alcatuit din tevi strabate structura interna a peretilor si pastreaza o temperatura placuta prin circularea apei calde sau reci, in functie de sezon.

  18.000.000€ pentru reabilitarea primariei

  Restaurarea primariei se afla in stransa legatura cu cresterea dramatica a consumului mondial de petrol. De succesul acestui proiect depinde extinderea lui la nivelul institutiilor publice, precum scoli, spitale, dar si firme private. Fundatia DBU sprijina cu 125.000€ programul de reabilitare a cladirii ce are ca scop reducerea consumului de energie cu pana la 70%. Aceasta procedura necesita insa, costuri foarte mari, iar criza economica ingreuneaza desfasurarea ei. Astfel, pana in prezent au fost amenajate numai trei incaperi, suma necesara pentru acestea ridicandu-se la 1.000.000€. Restul primariei urmeaza sa fie reabilitat pe parcursul urmatorilor treizeci de ani in schimbul sumei de 18.000.000€.

  Prof. Cora Tarhoaca, Prof. Mariana Nistorescu; CASSANDRA ANTONIA ANDREIAS, IOANA-DARIA BOGDAN, CĂTĂLINA DURBALĂ , AIDA TEODORA HUZA, ANAMARIA OLARU, CRISTIANA ANDREEA VOINESCU

  Inceputurile modernitatii in Aschaffenburg

  In centrul a trei cladiri cu o istorie bogata se afla una din primele constructii moderne dintre Germania postbelica, primaria micutului si cochetului oras Aschaffenburg. Nu de foarte mult timp ea serveste drept fortareata legislativa pentru cetatenii orasului.

  Aschaffenburg, oras situat in inima Germaniei

  In Bavaria, in apropierea landului Hessen, intre Main, Löhergraben si Landing, se ridica turla Bazilicii din Aschaffenburg. Pitorescul oras are o istorie de peste o mie de ani, reusind sa supravietuiasca multor evenimente istorice ce i-au dat un contur, in acelasi timp definindu-l.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.