Cehia pregateste un moratoriu privind explorarea gazelor de sist

Cehia pregateste un moratoriu privind explorarea gazelor de sist

Ministerul ceh al Mediului a anuntat luni ca pregateste un moratoriu privind explorarea gazelor de sist, suspendand timp de pana la doi ani orice nou proiect de cercetare in acest domeniu, relateaza AFP.
„Ambitia mea este de a pregati o legislatie care sa instituie reguli de joc foarte clare”, a declarat ministrul Tomas Chalupa, intr-o postare pe site-ul ministerului.

„Nu as vrea sa ma trezesc intr-o situatie in care o firma privata ar da in judecata Republica Ceha, intr-un arbitraj referitor la beneficiile pe care nu le-a realizat, doar pentru ca legile cehe nu sunt suficient de bune”, a explicat acesta.

Ministerul a respins in luna aprilie o solicitare din partea BasGas Energia (grupul Hutton Energy) privind lansarea cercetarilor referitoare la gazele de sist in nordul tarii. Totodata, compania britanica Cuadrilla Resources asteapta un raspuns la o solicitare similara.
Ideea moratoriului intervine dupa ce s-au inregistrat o serie de proteste si au fost trimise mai multe scrisori din partea populatiei din mai multe regiuni ale tarii, ingrijorata de faptul ca exploatarea gazelor de sist afecteaza calitatea apei potabile.
Metoda actuala de extractie, fracturarea hidraulica, consta in injectarea cu presiune puternica in roca a unor cantitati enorme de apa combinata cu nisip si aditivi chimici, ceea ce risca, potrivit anumitor experti, sa polueze panzele freatice, sa fragilizeze solurile si de aici sa favorizeze producerea cutremurelor de pamant.

Metoda fracturarii hidraulice este interzisa deja in Franta si in Bulgaria, iar Romania a anuntat saptamana trecuta la randul ei un moratoriu referitor la aceasta metoda.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente