Somn linistit pe saltele bio

0
1119

SANATOS – Alunga alergia folosind solutii verzi
Saltelele facute din bumbac, lina si latex organic sint tot mai cautate in Statele Unite si in Europa de Vest. Iar ultima tendinta in materie pare a fi salteaua umpluta cu paie eco.

Decizia de a inlocui salteaua conventionala cu una „verde” poate parea un moft. Nu si daca te gindesti ca patul – locul unde iti petreci o treime din viata – este o „adunatura” de materiale sintetice, unele cu potential toxic.

CHIMICALE. Incepind de prin anii „60, cele mai multe saltele au fost facute din spuma de poliuretan, un material obtinut din petrol si care degaja substante volatile care pot cauza probleme respiratorii si iritatii ale pielii, potrivit unui material realizat de Asociatia Consumatorilor Organici din Statele Unite si publicat de Environmental News Network. De asemenea, la producerea saltelelor obisnuite este folosit un adeziv obtinut din aldehida formica, care are legatura cu aparitia alergiilor, astmului si chiar a unor forme de cancer. Iar bumbacul in care sint „imbracate” saltelele contine pesticide – bumbacul fiind poate cea mai chimizata cultura conventionala – care pot cauza cancer si dereglari ale sistemului nervos. Acestea sint doar citeva exemple de substante chimice care se regasesc in saltele. Potrivit sursei citate, in 2005, Walter Bader, proprietarul companiei Lifekind care produce „saltele verzi”, a trimis mai multe saltele conventionale la un laborator din Atlanta. In urma testelor s-a observat ca un model pe baza de spuma de poliuretan emitea 61 de chimicale, inclusiv benzen si naftalina care sint considerate cancerigene. Cu toate acestea, cercetatorii spun ca nu exista inca date suficiente pentru a determina daca aceste chimicale daunatoare duc la imbolnavirea oamenilor, daca acestia sint expusi la concentratii mici.

ALTERNATIVA. Totusi, din ce in ce mai multi consumatori din America, dar si de peste Atlantic, din Europa Occidentala, refuza sa-si mai asume acest risc si opteaza pentru bio. Saltelele facute din latex natural, bumbac organic si lina organica sint acum la mare cautare, pentru ca nu au chimicale si sint rezistente si la microorganismele din praf si mucegaiuri. De exemplu, in SUA vinzarile de saltele bio ale firmei Viva au crescut cu 40% anual in ultimii cinci ani si acum reprezinta circa 45% din vinzarile totale ale companiei.

Paiele, din nou cautate
La ultima editie a celui mai mare tirg bio din lume, BioFach, desfasurata la Nurnberg, in Germania, s-au bucurat de un succes rasunator saltelele… din paie ecologice, potrivit lui Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica, prezent la eveniment. Spre deosebire de saltele de paie pe care le foloseam noi in trecut, cele prezentate la BioFach sint fabricate in conditii speciale, astfel incit sa nu iasa praf din ele sau sa favorizeze aparitia unor microorganisme. Iar strainii sint foarte incintati de ele pentru ca, spre deosebire de alte tipuri de saltele, acestea iau forma corpului.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.