Putine dintre spalatoriile care se proclama eco-logice sunt cu adevarat „verzi”. Acum, mai toate spalatoriile se dau ecologice cu toate ca, pentru a functiona, au nevoie de o aprobare de mediu.
Foarte multi dintre romanii care isi aduc rufele la astfel de spalatorii o fac la intamplare, fara sa urmareasca neaparat sa protejeze mediul. Una dintre spalatoriile care folosesc detergenti ecologici este Eco Clean.
Nelu Dumitriu, angajat al firmei, ne-a explicat: „De sase ani de cand sunt aici, doar vreo doua persone au intrebat cum functioneaza o spalatorie ecologica si ce efect are asupra mediului”.
Detergentii sterili vin din Italia
Cum se face spalarea „verde”? La Eco Clean, de pilda, exista doua metode: spalarea cu apa si curatarea chimica. La spalare se folosesc detergenti biodegradabili si sterili, prietenosi cu mediul, cumparati tocmai din Italia, fiindca Romania inca nu produce asa ceva. Curatarea se face cu o substanta chimica (percloretilena) dozata automat in masina, pentru ca nimic sa nu fie irosit aiurea. La sfarsit, hainele ies uscate, neparfumate si perfect curate. La sfarsit, percloretilena este filtrata, apoi refolosita.
Dupa mai multe folosiri este transformata intr-un praf alb si trimisa inapoi fabricantului. Astfel nimic nu este aruncat in natura, intreaga procedura este un „du-te, vino”, unde totul se recircula si nimic nu ajunge in canalizare. Din 20 de litri de solutie rezulta, dupa spalare, un kilogram de praf alb. Masina de curatat costa 40.000 de euro, dar investitia se amortizeaza destul de repede. Este suedeza si are patru filtre care curata percloretilena pentru a putea fi refolosita. Filtrele sunt curatate dupa fiecare ciclu. In tot procesul nu este folosit nici un strop de apa.
La sfarsit, hainele sunt calcate cu un fier pe baza de aburi cu talpa de teflon, apoi impachetate. In 24 de ore hainele sunt gata sau, contra unei taxe de urgenta, in sase ore. Cat platim? Oricum, ceva mai mult decat la o spalatorie clasica. Scurta din stofa (curatat si calcat) costa 22 de lei, pantalonul – 10 lei, canadiana – 23 de lei, pantaloni lungi din piele – 30 de lei, cojocul lung din blana – 38 de lei.
Info plus: Detergentii compactati
* Sunt cu o treime mai concentrati decat cei clasici, se gasesc la pachete mai mici, dar spala la fel de bine ca si ceilalti.
* Folosindu-i, ambalajele se reduc cu peste 1.000 de tone pe an.
* Cantitatea de detergent va scadea cu 20.000 de tone pe an.
Sursa: Gandul