Crampe, dureri de- cap, contracturi, furnicaturi, tremuraturi ale mainilor sunt de multe ori simptomele tipice unei boli mai greu de depistat: spasmofilia.
„Mi se zbate ochiul” sau „Am crampe si furnicaturi in talpa piciorului” sunt cateva dintre supararile pe care foarte multi pacienti le povestesc medicului, explica dr. George Dumitrascu medic la Spitalul Militar de Urgenta din Sibiu. In cazuri mai grave, simptomele pot culmina cu contracturi ale mainilor sau talpilor extrem de puternice si dureroase, iar in formele extreme se poate ajunge la anumite contracturi ale muschilor laringelui cu sufocare sau la pierderi temporare ale cunostintei – lipotimie sau sincopa (lesin).
Spasmofilicul este in general depresiv si anxios, permanent obosit, are dureri frecvente de cap, dureri migratorii in abdomen, acufene (vajaituri in urechi) si o stare de disconfort pe care nu o poate explica foarte bine.
Unii stau intr-o permanenta stare de tensiune, sunt prapastiosi, au un somn agitat si cosmaruri.
Spasmofilia apare ca urmare a unor tulburari de excitabilitate neuromusculara. Cu alte cuvinte, mecanismele delicate care pun in miscare fiecare muschi in parte se declanseaza la cel mai mic stimul sau chiar spontan. Teoria vorbeste despre asa-numita tetanie cronica constitutionala care inglobeaza o mare varietate de simptome, generate de o proasta absorbtie si utilizare a calciului si magneziului in organism.
Aceasta gestionare defectuoasa a calciului si magneziului povoaca acea hiperexcitabilitate la nivelul fibrelor musculare ce se traduce prin aparitia unor contractii musculare la cei mai mici stimuli. Calciul si magneziul sunt cele mai importante minerale din organism care regleaza echilibrul dintre relaxarea si contractia fibrei musculare si orice dereglare in absorbtia sau utilizarea acestor doi reglatori minerali duce la aparitia unor tulburari neuromusculare.
Principalul factor declansator este stresul. De obicei, aceasta tulburare apare la un individ care este deja predispus la un astfel de dezechilibru. Traumatismele afective, starile conflictuale, interventiile chirurgicale in zona tiroidei si paratiroidelor si anumite boli metabolice care duc la dezechilibrul sau carenta calciului si magneziului in organism (afectiuni gastrice, intestinale, afectiuni ale colecistului, tiroidei sau rinichilor etc.) pot declansa sau agrava simptomele bolii.
De asemenea, carenta acestor minerale in alimentatia zilnica poate duce la un deficit in organism. In general, spasmofilia afecteaza in special tinerii si mai frecvent femeile si mai rar barbatii. Un semn caracteristic apare la percutarea usoara a obrazului, pacientul avand gura usor intredeschisa. Pentru depistarea bolii este indicata o electromiograma si o analiza de sange care sa cuprinda o ionograma.
Sursa: Adevarul