Mai sunt si E-uri bune!

Afirmatia ca toti aditivii alimentari sunt nocivi este falsa. Desi foarte plapanda, exista totusi si o lista de E-uri de substante benefice sanatatii, compusi pe care ar trebui sa-i cautati atunci cand analizati lista de ingrediente ale unui preparat alimentar.

In ultimul timp, psihoza aditivilor alimentari – asa numitele “E”-uri – a aprins spiritele si a creat o reala ingrijorare in randul consumatorilor. Coplesitoarea lista de E-uri nocive pentru organism cuprinde insa si cateva E-uri benefice, pe care ar fi bine sa le cautati pe etichetele alimentelor pe care le cumparati.

Din pacate, pentru a gasi alimentele care sa contina astfel de substante, va trebui sa cautati multe produse, iar pretul unui astfel de produs s-ar putea sa va descurajeze, deoarece acesti aditivi sunt naturali si deci foarte scumpi. Directorul Institutului de Chimie Alimentara, dr. Gheorghe Mencinicopschi, ne-a explicat care sunt E-urile sanatoase si cum actioneaza in favoarea sanatatii organismului.

E140 – clorofila si clorofilina (pigmentul verde din frunze) – sunt importante pentru mentinerea unui pH normal (echilibrul acido-bazic) si pentru eliminarea toxinelor din organismul uman.

E160(a) – beta-carotenul, substanta care se gaseste, de exemplu, in morcovi, are efect antioxidant si anticancerigen. Este substanta din care ia nastere vitamina A. De asemenea, este un scut natural impotriva unor toxine alimentare (radicalii liberi). Cercetari medicale recente au descoperit ca alimentele bogate in beta-caroten reduc riscul producerii cancerului, in special cancerul pulmonar.

E160(D) – licopenul – o “ruda” a beta-carotenului – se gaseste in stare naturala in tomate si in grepfrutul cu miezul rosu. Are efecte antioxidante, cu alte cuvinte sunt un soi de paznici interni, care protejeaza celulele umane impotriva unuia dintre cei mai redutabili dusmani: radicalii liberi. Acestia sunt molecule care deterioreaza membranele celulelor si ataca ADN-ul. Procesul de distructie celulara poarta si numele de stres oxidativ. Se considera ca radicalii liberi genereaza afectiuni ale inimii, cancer si accelereaza imbatranirea. Potrivit studiilor Universitatii Cornell, din SUA, licopenul distruge de 10 ori mai multi radicali liberi decat vitamina E, care era considerata campioana luptei antioxidative. Studii recente au aratat ca licopenul scade riscul de cancer de prostata.

E162 – pigmentul rosu din sfecla – un colorant natural, care, spre deosebire de colorantii chimici, este lipsit de efecte adverse.

E181 – acid tanic din cojile de nuca si ceaiul verde si negru, cunoscut pentru efectele antiinflamatorii si proprietatile germicide (antibacteriene).

E300 – acidul ascorbic sau vitamina C, cu puternic efect antioxidant.
Sunt sanatosi si aditivii cu indicativul E306 pana la E309 – tocoferoli sau vitamina E, cu puternic efect antioxidant.

E410 – guma de caruba (inclus in budinci, produse lactate, inghetata, branzeturi, serbeturi, guma de mestecat, nectaruri, ciocolata) este un extract care produce scaderea colesterolului.

E552 – silicat de calciu, ce este similar cu pulberea din farmacii, administrata impotriva arsurilor de stomac.

E636 – maltol, care se gaseste in maltul prajit si care se foloseste pentru sporirea gustului alimentelor.

Pe lista aditivilor benefici organismului se numara si E101 – riboflavina sau vitamina B2.

De asemenea, E407 – caragenan este un emulsifiant prezent in multe preparate, de la inghetata pana la preparatele din carne, util in curele de slabire.

Un alt compus benefic (cu exceptia celor care nu sufera de anumite boli ale tubului digestiv) este si E440 – pectina, prezenta in dulceturi, jeleuri si preparatele de patiserie, este utila impotriva hipercolesterolemiilor si pentru reglarea tranzitului intestinal.

Includerea unui aditiv benefic in compozitia unui preparat alimentar nu-i confera insa acestuia automat proprietati benefice sanatatii daca pe langa un E bun exista si alte cateva nocive.

Sursa: Adevarul

Articole similare

Peste 350 de tineri activiști din 150 de țări vor participa la un eveniment climatic online

Tineri activiști din întreaga lume vor lua parte la o discuție virtuală privind schimbările climatice, în cadrul căreia își vor prezenta viziunea...

Proiectul de hotărâre privind sistemul garanție-returnare, lansat în dezbatere publică

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat ieri în procedură de consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind sistemul garanție-returnare. În...

Marile proiecte de infrastructură, pericol major pentru păduri

Țintele climatice ar putea ajunge imposibil de atins, din cauza proiectelor ample de drumuri, energie și minerit care trec prin inima puținelor...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,701FaniÎmi place
84CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente

Peste 350 de tineri activiști din 150 de țări vor participa la un eveniment climatic online

Tineri activiști din întreaga lume vor lua parte la o discuție virtuală privind schimbările climatice, în cadrul căreia își vor prezenta viziunea...

Proiectul de hotărâre privind sistemul garanție-returnare, lansat în dezbatere publică

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat ieri în procedură de consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind sistemul garanție-returnare. În...

Marile proiecte de infrastructură, pericol major pentru păduri

Țintele climatice ar putea ajunge imposibil de atins, din cauza proiectelor ample de drumuri, energie și minerit care trec prin inima puținelor...

17 environmental NGOs launch a Position Paper regarding the implementation of the DRS for beverage packaging in Romania

Zero Waste România, together with 16 other organizations from Romania and Europe - Reloop Platform, Zero Waste Europe, European Environmental Bureau, Bankwatch...

Cum poate deveni România o referință pentru sud-estul Europei în privința implementării sistemului garanție-returnare

17 organizații din România și Europa au lansat astăzi un document de poziție în 12 puncte, conținând elementele cheie pentru implementarea în...