Mai sunt si E-uri bune!

Afirmatia ca toti aditivii alimentari sunt nocivi este falsa. Desi foarte plapanda, exista totusi si o lista de E-uri de substante benefice sanatatii, compusi pe care ar trebui sa-i cautati atunci cand analizati lista de ingrediente ale unui preparat alimentar.

In ultimul timp, psihoza aditivilor alimentari – asa numitele „E”-uri – a aprins spiritele si a creat o reala ingrijorare in randul consumatorilor. Coplesitoarea lista de E-uri nocive pentru organism cuprinde insa si cateva E-uri benefice, pe care ar fi bine sa le cautati pe etichetele alimentelor pe care le cumparati.

Din pacate, pentru a gasi alimentele care sa contina astfel de substante, va trebui sa cautati multe produse, iar pretul unui astfel de produs s-ar putea sa va descurajeze, deoarece acesti aditivi sunt naturali si deci foarte scumpi. Directorul Institutului de Chimie Alimentara, dr. Gheorghe Mencinicopschi, ne-a explicat care sunt E-urile sanatoase si cum actioneaza in favoarea sanatatii organismului.

E140 – clorofila si clorofilina (pigmentul verde din frunze) – sunt importante pentru mentinerea unui pH normal (echilibrul acido-bazic) si pentru eliminarea toxinelor din organismul uman.

E160(a) – beta-carotenul, substanta care se gaseste, de exemplu, in morcovi, are efect antioxidant si anticancerigen. Este substanta din care ia nastere vitamina A. De asemenea, este un scut natural impotriva unor toxine alimentare (radicalii liberi). Cercetari medicale recente au descoperit ca alimentele bogate in beta-caroten reduc riscul producerii cancerului, in special cancerul pulmonar.

E160(D) – licopenul – o „ruda” a beta-carotenului – se gaseste in stare naturala in tomate si in grepfrutul cu miezul rosu. Are efecte antioxidante, cu alte cuvinte sunt un soi de paznici interni, care protejeaza celulele umane impotriva unuia dintre cei mai redutabili dusmani: radicalii liberi. Acestia sunt molecule care deterioreaza membranele celulelor si ataca ADN-ul. Procesul de distructie celulara poarta si numele de stres oxidativ. Se considera ca radicalii liberi genereaza afectiuni ale inimii, cancer si accelereaza imbatranirea. Potrivit studiilor Universitatii Cornell, din SUA, licopenul distruge de 10 ori mai multi radicali liberi decat vitamina E, care era considerata campioana luptei antioxidative. Studii recente au aratat ca licopenul scade riscul de cancer de prostata.

E162 – pigmentul rosu din sfecla – un colorant natural, care, spre deosebire de colorantii chimici, este lipsit de efecte adverse.

E181 – acid tanic din cojile de nuca si ceaiul verde si negru, cunoscut pentru efectele antiinflamatorii si proprietatile germicide (antibacteriene).

E300 – acidul ascorbic sau vitamina C, cu puternic efect antioxidant.
Sunt sanatosi si aditivii cu indicativul E306 pana la E309 – tocoferoli sau vitamina E, cu puternic efect antioxidant.

E410 – guma de caruba (inclus in budinci, produse lactate, inghetata, branzeturi, serbeturi, guma de mestecat, nectaruri, ciocolata) este un extract care produce scaderea colesterolului.

E552 – silicat de calciu, ce este similar cu pulberea din farmacii, administrata impotriva arsurilor de stomac.

E636 – maltol, care se gaseste in maltul prajit si care se foloseste pentru sporirea gustului alimentelor.

Pe lista aditivilor benefici organismului se numara si E101 – riboflavina sau vitamina B2.

De asemenea, E407 – caragenan este un emulsifiant prezent in multe preparate, de la inghetata pana la preparatele din carne, util in curele de slabire.

Un alt compus benefic (cu exceptia celor care nu sufera de anumite boli ale tubului digestiv) este si E440 – pectina, prezenta in dulceturi, jeleuri si preparatele de patiserie, este utila impotriva hipercolesterolemiilor si pentru reglarea tranzitului intestinal.

Includerea unui aditiv benefic in compozitia unui preparat alimentar nu-i confera insa acestuia automat proprietati benefice sanatatii daca pe langa un E bun exista si alte cateva nocive.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *