Specialisti in stiintele naturii cer masuri sporite pentru protejarea Marii Negre

Potrivit unui comunicat al Societatii de Explorari Oceanografice si Protectie a Mediului Marin „Oceanic-Club”, mai multi cetateni si parlamentari au cerut detalii in legatura cu catastrofa navala din strimtoarea Kerci, soldata cu o masiva poluare petroliera a Marii Negre.

„Avind in vedere locatia in care s-a petrecut acest incident si caracteristicile dinamicii apelor marine din Marea Neagra – distanta fata de apele maritime romanesti, precum si directia curentilor marini de suprafata – consideram ca zona costiera romaneasca nu va fi afectata direct”, se arata in comunicatul semnat de biologul Razvan Popescu- Mirceni. Potrivit specialistilor de la Oceanic Club, mai multe institutii au inceput evaluarea impactului si au precizat ca 30.000 de exemplare de pasari salbatice au murit, iar efectele poluarii se vor resimti mai multi ani la rind. Aceasta situatie face ca aria de protectie avifaunistica din vestul Marii Negre, inclusiv Romania, sa devina si mai importanta. De asemenea, specialistii cred ca este nevoie de implementarea masurilor de conservare a speciilor marine migratoare in sectorul vestic al Marii Negre, in special delfinii, fiind posibila, in opinia unor cercetatori, chiar o scoatere a acestor specii din bazinul de vest al Marii Negre.

Ministrul ucrainean pentru Situatii de Urgenta Nestor Sufrici a declarat, ieri, ca 13 nave au fost avariate din cauza furtunilor de la 10 – 11 noiembrie, dintre care cinci s-au scufundat si alte opt au esuat. Circa 2.000 de tone de petrol si aprox. 7.000 de tone de sulf s-au scurs in mare, in timpul furtunii puternice inregistrate duminica.

Sursa: Telegraf Online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *