Site-ul american de stiri agricole Modernfarmer.com, mentioneaza o apreciere ce poate fi considerata sumbra, dar nu lipsita de temei. In urmatorii ani o sa scada consumul si productia de carne de vita si de oaie. Vor inregistra si pe mai departe cresteri consumurile si productiile la carne de pasare si de porc. Pentru a se asigura pe piata carne suficienta, in sectorul vegetal productiile ar trebui sa se dubleze pana in anul 2050.
Statisticile arata ca tot mai putina carne de vita se consuma in lume. Numai in anul 2013, ca urmare a cererii sub posibilitati a scazut cu 4-6 procente productia la carne de vita. Preturile ridicate ale carnii de vita fac populatia sa reduca simtitor consumul. In topul preferintelor ramane carnea de porc si cea de pasare ca urmare a preturilor accesibile.
Porcii si pasarile au un ciclu de crestere scurt in comparatie cu alte specii, spatiile ocupate sunt relativ mici, la fel si consumurile specifice. La polul opus se situeaza bovinele si oile, care au nevoie de un spatiu mai mare de crestere, dar si de suprafete considerabile pentru a le asigura furajarea. Aceste doua elemente conduc la inregistrarea unor costuri de productie mai mari, implicit crestere a preturilor la carne.
Pentru a putea asigura pe piata carne suficienta, in sectorul vegetal productiile ar trebui sa se dubleze pana in anul 2050.