Speciile de pesti si pasari din zona protejata risca sa dispara

Lacul Bacau va fi golit de apa

Masura va fi luata pentru efectuarea unor lucrari pe malurile lacului. In urma cu cinci ani lacul a fost inclus in situl Natura 2000 si se afla in aria de protectie speciala avifaunistica, scrie Adevarul.

Zecile de specii de pesti, pasari, mamifere si amfibieni care vietuiesc pe Lacul Bacau risca sa dispara din peisajul zonei incepand cu jumatatea lunii iunie. Societatea Hidroelectrica, proprietara lacului ce se intinde pe o suprafata de 202 hectare, il va goli de apa. Motivul il constituie realizarea unor lucrari de modernizare a hidroizolatiilor si a peretilor de pe canalul de fuga dar si a camerei de incarcare de la hidrocentrala din zona Letea.

Chiar daca, in mai 2006, zona a fost inclusa in situl Natura 2000 si in aria de protectie avifaunistica, fiind sigurul lac din municipiu protejat prin lege, bacauanii vor trebui sa asiste neputinciosi la golirea lui. „Aceste lucrari sunt absolut necesare. Daca nu se fac, riscurile sunt foarte mari. Prin distrugerea rosturilor si a etanseitatilor de pe canalul de fuga exista pericolul ca apa sa se infiltreze si sa inunde cartierul Serbanesti”, a explicat Nicolae Berindean, seful serviciului Exploatare din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Siret (ABA).

Acesta a mai explicat ca, golirea lacului, se va face sub o stricta supraveghere si cu respectarea unor conditii drastice. „Din cele 200 de hectare doar 100 vor ramane complet fara apa. In cealalta jumatate trebuie sa fie o adancime de cel putin trei metri. Vrem ca impactul asupra faunei sa fie cat mai mic”, a mai spus Berindean.

Pierderi inevitabile

Gabriel Gritcu, presedintele Centrului Regional de Ecologie, organizatie care detine custodia lacului si are in sarcina protejarea lui, crede insa ca speciile de pasari si pesti vor avea de suferit in ciuda masurilor impuse.

„Anumite habitate, zone umede si mlastinoase, vor fi afectate iar o parte din puii de rate si pescarusi vor muri. Si pestii sunt in pericol. Pe marginea lacului vor ramane cantitati de icre iar pestii foarte mici nu vor avea timp sa se retraga in zona mai adanca. Noi vom monitoriza zona si vom incerca limitarea pierderilor”, a spus Gritcu.

In prezent, pe Lacul Bacau, vietuiesc 22 de specii de mamifere, 147 de specii de pasari, din care 11 specii sunt considerate ca fiind rare, 12 specii de reptile si amfibieni si 22 de specii de pesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *