Spionii de mediu, tot mai numerosi

  0
  481

  Garda Nationala de Mediu a acreditat peste 3.000 de agenti ecologici voluntari, care vegheaza ca legea sa fie respectata. Multe dintre ariile protejate sau cursurile de apa au fost curatate in urma sesizarilor facute de agentii de mediu catre autoritati.ecologisti voluntari

  „Ecologul voluntar este un fel de -spion- care anunta autoritatile atunci cand observa oameni care incalca Legea Mediului. Am facut peste 2.000 de sesizari in calitate de agent ecolog voluntar. Sunt primul cetatean din Romania care a primit un certificat care atesta aceasta calitate. Peste 50% din problemele de mediu semnalate de mine au fost rezolvate de autoritati, iar certificatul pe care -l-am obtinut de la Garda de Mediu in 2006 m-a ajutat sa am o pozitie oficiala fata de cei care nu respecta legea”, spune Nicolae Radulescu -Dobrogea, presedintele organizatiei de mediu, Eco-Civica.

  Ecovoluntarii, cu sacii de gunoi in spate

  In Romania, in acest moment in afara de organizatiile de mediu, exista peste mii de agenti de mediu voluntari.

  Ei ajuta la depistarea si rezolvarea problemelor ce apar pe mediu. Cu sacii de gunoi in spate, urca pe munti sau coboara in pesteri si aduna gunoaiele sau sesizeaza autoritatile atunci cand apar poluari accidentale, defrisari ilegale sau diversi cetateni certati cu legea uita sau care ignora cu desavarsire ca natura trebuie protejata, si nu impanzita de carbuni arsi de la gratare sau de milioane de PET-uri.

  Au gasit gropi de gunoi ilegale

  „In multe dintre judetele tarii sunt agenti ecologici voluntari, iar numarul lor, in intreaga tara, depaseste 3.000. Ne sunt de mare ajutor. Am depistat si am inchis cu ajutorul acestor oameni gropi neconforme de gunoi, iar in portul -Constanta, printre mormanele de fier vechi, agentii au descoperit deseuri electrice si electronice si ne-au anuntat imediat”, spune Silvian Ionescu, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu.

  Peste 60 de voluntari de mediu, padurari, jandarmi si reprezentanti ai Primariei Zarnesti au organizat in urma cu cateva luni patrule verzi in Parcul National Piatra Craiului, ca sa atraga atentia turistilor sa nu intre cu masinile si sa nu faca foc in ariile protejate. Alti voluntari ecologisti, organizati de Eco-Assist, ONG de mediu, au curatat luna trecuta Sinaia de gunoaie sau au plantat copaci.

  Cum sa ajungi voluntar de mediu

  Principala atributie a agentilor ecologici este aceea de a „spiona si turna” persoanele care incalca Legea protectiei mediului. Fiecare agent este responsabil pe o anumita zona si participa si la actiuni de ecologizare.

  Cei care vor sa devina agenti ecologici voluntari trebuie sa depuna la sediile judetene ale Garzii de Mediu o cerere de inscriere, insotita de CV. Sunt necesare si doua recomandari din partea unor institutii de invatamant, muzee judetene sau a unor reprezentanti ai administratiei locale.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.