Tintele asumate de Romania pentru reciclarea deseurilor din sticla ar putea sa nu fie atinse pana in 2017, a declarat astazi, la un seminar pe probleme de specialitate, Elena Dumitru, director in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
„Daca in ceea ce priveste deseurile feroase si neferoase si hartia nu exista probleme mari in colectarea si reciclarea lor, pentru sticla ne asteptam ca tintele asumate sa nu fie atinse pana in 2017. Principala cauza este neadaptarea unui sistem national de reciclare selectiva, importanta mica a sticlei din punct de vedere al valorii economice, precum si o anume rezistenta pusa de mentalitatea populatiei”, a precizat Elena Dumitru.
Catalin Istratoiu, director in Ministerul Economiei si Finantelor, a aratat, in acelasi seminar, ca rata de reciclare a deseurilor din sticla trebuie sa ajunga, in 2013, la 60 la suta din totalul ambalajelor de acest tip de pe piata.
„Deseurile de sticla reprezinta 7 la suta din ponderea deseurilor menajere, ceea ce insemna o cantitate mare la care se adauga si deseurile tehnologice. in 2006, au fost colectate si recilate 26.400 tone de cioburi de sticla de la populatie plus 50.000 tone de deseuri tehnologice. Aceasta cantitate este sensibil egala, din pacate, cu cea colectata si recilata in 2005”, a precizat Elena Dumitru.
in 2007, 28 la suta din ambalajele puse pe piata in Romania trebuie reciclate, iar 34 la suta valorificate. Pana la 31 decembrie 2008, Romania trebuie sa recicleze, conform angajamentelor luate fata de Comisia Europena, 60 la suta din greutatea hartiei si cartonului si 50 la suta din greutatea metalului continute in deserile de ambalaje introduse pe piata.
Prin reciclarea a 19.000 tone sticla Romania poate economisi pana la 1.900 tone carbune si 440 tone substante chimice. Energia electrica salvata prin recilarea cioburilor de sticla la aceasta cantitate reprezinta o economie de pana la 1 la suta din consumul actual al Romaniei.
Sursa: City News