Stapanii de caini nu mai sunt obligati sa-si sterilizeze patrupedele

Imediat dupa semnarea acordului intre PD-L si PRM, consilierii generali au votat, marti, proiectul privind controlul cainilor fara stapan, intr-o forma modificata decat cea initiala, astfel incat actul nu mai prevede sterilizarea animalelor care au stapan si aplicarea de microcipuri.
sterilizarea animalelor
Directorul Administratiei pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan Bucuresti, Simona Panaitescu, a spus ca aceasta hotarare nu aduce nimic nou in activitatea institutiei pe care o reprezinta, decat oficializarea intoarcerii cainilor fara stapan sterilizati pe strada, care pana in prezent era facuta din dispozitie de primar. „E un pas foarte mic, dar vor urma si alti pasi care sa asigure eficientizarea controlului cainilor fara stapan in Capitala”, a explicat Panaitescu. Aceasta initiativa insa lasa libera inmultirea necontrolata a patrupedelor in conditiile in care stapanii de caini nu mai sunt obligati sa le aplice microcipuri si sa-i sterilizeze. Chiar daca cainii comunitari sunt sterilizati si, ulterior, lasati liberi pe strazi, pericolul de inmultire necontrolata exista, deoarece puii proveniti de la cainii cu stapan pot fi usor lasati in libertate, neexistand niciun doritor sa-i ia in ingrijire. Un alt risc vine de la patrupedele fara stapan aflate in zone de la marginea orasului, pentru al caror numar nu exista nicio statistica. In acest sens, directorul Administratiei pentru Supravegherea Cainilor fara stapan din Bucuresti considera ca este esentiala identificarea animalelor prin microcipare, pentru ca altfel nu ai cum sa tragi la raspundere stapanii care isi abandoneaza cateii sau care ii lasa sa se inmulteasca. De altfel, hotararea nu prevede nicio sanctiune in acest caz. In prezent, in Capitala, se considera a fi peste 30.000 de caini fara stapan. Situatia privind protectia cetatenilor din acest punct de vedere este considerata a fi ingrijoratoare, deoarece numai in ultimii doi ani s-au inregistrat peste 25 de cazuri de persoane muscate de caini.

Anul acesta nu sunt bani pentru sterilizare
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus ca i s-a explicat ca nu are cum sa introduca obligativitatea sterilizarii la animalele cu stapan si ca „nu poate intra in curtea omului ca sa faca asta”, pentru ca acestea sunt considerate bunuri mobile. Exista posibilitatea, potrivit proiectului, ca aceia care vor sa isi duca cainele sa il sterilizeze gratuit la cabinete veterinare cu care administratia ar putea incheia contracte, insa Panaitescu a spus ca in acest an nu exista bani pentru a incheia asemenea contracte. Panaitescu a adaugat ca spera ca intr-o luna sa se deschida si al doilea adapost pentru cainii fara stapan, la Mihailesti, unde pot fi tinuti 500 de animale, pe langa adapostul Theodor Pallady unde sunt aproximativ 400 de caini. Potrivit hotararii, Administratia pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan Bucuresti va infiinta din fonduri proprii, in functie de necesitati, adaposturi publice pentru cainii capturati in vederea sterilizarii, cat si pentru cei pierduti, abandonati, ramasi fara detinator prin decesul acestuia, pentru cainii confiscati sau care, din diverse motive, nu pot supravietui fara a fi asistati. Administratia pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan va putea incheia contracte de prestari servicii de sterilizare a cainilor cu sau fara stapan, dupa caz, cu medicii veterinari de libera practica, organizati in conditiile Legii 160/1998.
Medicii veterinari, organizati potrivit Legii 160/1998, care au contract de prestari servicii cu Administratia pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan Bucuresti vor transmite lunar, in scris, situatia cainilor sterilizati, vaccinati, deparazitati, identificati, pentru introducerea in baza unica de date, prezentand formularul de adoptie sau cererea de reintoarcere in teritoriu.

Ieftin, dar scump
Marti, in cadrul sedintei de Consiliu General, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca are in vedere, printre altele, achizitionarea unei cazarme militare dezafectate pentru strangerea cainilor vagabonzi de pe strazi. Medicii veterinari cu libera practica vor primi de la Administratia pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan Bucuresti cate 60 de lei pentru fiecare caine sterilizat, potrivit proiectului privind controlul reproductiei cainilor aprobat, marti, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Veterinarii vor primi acesti bani in cazul in care vor incheia un contract cu Supravegherea Cainilor fara Stapan Bucuresti. Cu toate acesta, anul trecut Comisia juridica a Senatului a decis ca unitatile militare dezafectate vor putea fi transferate catre administratiile locale, la cerere, in vederea efectuarii de lucrari de utilitate publica. Senatorii juristi au dat raport favorabil cu amendamente unui proiect legislativ initiat de 65 de senatori si deputati din toate partidele parlamentare, prin care se propunea exproprierea terenurilor aflate in administrarea Ministerului Apararii si declararea acestora ca fiind de utilitate publica.
Initiatorii propuneau ca terenurile pe care MAp nu le mai foloseste sa fie transformate in parcuri si baze sportive, iar cladirile in locuinte sociale. Unul dintre initiatori, senatorul conservator Marius Marinescu, a aratat, in cadrul dezbaterilor, ca MAp are o lista cu aproximativ 300 astfel de cladiri si terenuri, dintre care jumatate au fost deja transferate administratiilor locale, insa „au ajuns pe mana dezvoltatorilor imobiliari”.
El a spus ca marea majoritate a acestor terenuri a ajuns catre „mafia imobiliara”, initiativa legislativa urmarind sa fie declarate de utilitate publica si sa fie utilizate pentru constructia de locuinte sociale pentru tineri, pentru gradinite, „pentru cetateni”.
El a explicat ca proiectul legislativ prevede ca transferul sa se faca numai „la cerere”, cu alte cuvinte terenurile sau cladirile respective sa ajunga numai la ministerele sau administratiile locale care au fonduri pentru amenajarea acestora.
Conform Mediafax, membrii Comisiei juridice senatoriale au considerat insa ca nu este cazul sa se reglementeze prin lege exproprierea acestor terenuri, aratand ca insasi Constitutia prevede caracterul lor de utilitate publica.
Astfel, membrii comisiei au acceptat un amendament al senatorului PSD Doru Ioan Taracila care stipuleaza ca terenurile si cladirile din administrarea MAp sunt si raman de utilitate publica, cele dezafectate putand fi transferate, la cerere, prin Hotarare a Guvernului, ministerelor, consiliilor locale, municipale sau judetene pentru lucrari de utilitate publica.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *