Imperialismul agricol sufera o prima lovitura. Cehia, gata sa accepte plantele modificate genetic

0
287

Cehia este prima tara din „sfera de influenta” a fostului Imperiu Habsburgic care isi modereaza pozitia in ceea ce priveste plantele modificate genetic.
OMG
Austria si Ungaria se opun vehement introducerii acestora, desi accepta importul unor alimente care contin OMG-uri. Statele europene, care au optat in anii „70 pentru chimizarea agriculturii, neglijand biotehnologia, au impus numeroase restrictii produselor modificate genetic, folosite pe scara larga in SUA, Brazilia si Japonia. Problemele economice, toxicitatea pesticidelor si seceta au determinat unele tari sa renunte la restrictii, fiind interesate de cultivarea OMG-urilor state ca Italia, Spania sau Romania, unde aceste plante ar da productii mai mari, cu costuri reduse. Clima si solul din Austria nu recomanda productii realizate prin biotehnologie, de aceea autoritatile de la Viena au respins orice discutie pe aceasta tema. Schimbarea de pozitie de la Praga, unde se recomanda evaluari stiintifice, nu abordari emotionale, va subrezi pozitia austriecilor.
Profesorul Frantisek Sehnal, directorul Centrului Biologic si al Academiei de Stiinta din Cehia, a declarat ca producerea alimentelor modificate genetic este o interferenta a omului in procesul natural. De aceea trebuie sa avem grija. Riscurile si beneficiile plantelor modificate genetic trebuie comparate cu celelalte tehnici agricole, precum uzul de pesticide. „Atat cercetarile, cat si experienta practica ne-au aratat ca alimentele modificate genetic sunt mult mai usor de produs. Ele aduc beneficii economice si nu dauneaza mediului inconjurator”, a scris prof. Sehnal in Cartea Alba asupra plantelor modificate genetic, publicata recent de autoritatile din Cehia.

Sursa: Gardianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.