Statele membre ale UE vor discuta intre 18 si 20 mai despre o politica integrata in domeniul maritim

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) vor discuta intre 18 si 20 mai despre o politica integrata in domeniul maritim, tinand cont ca regiunile maritime din Europa gazduiesc 40% din populatie, genereaza 40% din economia continentului si ofera locuri de munca pentru circa 5 milioane de persoane.
mare
Europa detine aproape 70.000 km de litoral si 22 dintre cele 27 de state membre ale UE sunt tari cu iesire la mare sau insulare, se arata intr-un comunicat de vineri al Comisiei Europene, emis inainte de sarbatorirea Zilei maritime europene din 20 mai.

„La 20 mai sarbatorim, ca in fiecare an, Ziua maritima europeana la Roma. Cetatenii europeni sunt tot mai constienti de importanta patrimoniului nostru maritim comun si de viitorul acestuia. Politica noastra maritima integrata reflecta o viziune clara a modului de abordare a problemelor prosperitatii, sustenabilitatii si securitatii maritime, fiind strans legata de lupta impotriva schimbarilor climatice si de recastigarea competitivitatii economice a Europei”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

In acest an, Comisia organizeaza, in colaborare cu guvernul italian, o conferinta de 3 zile la Roma, in perioada 18-20 mai, pentru a discuta despre provocarile globale cu care se confrunta in prezent sectorul maritim european. Ziua maritima europeana este una dintre actiunile cheie ale politicii maritime integrate ale UE, lansata in 2007.

„Politica maritima integrata a UE plaseaza sectoarele maritime si regiunile de coasta, care sunt in mod traditional domenii periferice, in centrul unei politici noi, dinamice si integratoare care vizeaza o crestere si locuri de munca sustenabile. UE si statele membre au convingerea ca aspectele specifice ale oceanelor, marilor si coastelor trebuie abordate intr-un mod coordonat si coerent”, a declarat comisarul european pentru afaceri maritime si pescuit, Joe Borg.

CE a inaintat deja un pachet de propuneri privind impulsionarea cercetarii in domeniul maritim, dezvoltarea porturilor din UE, promovarea amenajarii spatiului maritim si realizarea unui spatiu de transport maritim fara bariere, precum si cresterea productiei de energie eoliana offshore. Alte propuneri au identificat strategii de adaptare la schimbarile climatice, de sprijinire a lucratorilor de pe mare si din transportul maritim sau de elaborare a unor abordari pentru o guvernanta maritima integrata.

In sectorul pescuitului, Comisia a prezentat o noua legislatie de combatere a pescuitului ilegal, de ameliorare controlului si aplicarii si a lansat, de asemenea, un exercitiu de consultare la scara comunitara asupra unei reforme fundamentale a politicii comune in domeniul pescuitului.

Sursa: News In

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *