Array

Statia Spatiala Internationala are oficial un sistem functional de reciclare a apelor reziduale

Astronautii de pe Endeavour au anuntat ca problemele tehnice ale noului sistem de reciclare a apelor reziduale si a urinei au fost rezolvate.
statia spatiala internationala
Sistemul a fost adus pe Statia Spatiala Internationala, potrivit anuntului facut de responsabilii misiunii. Cele trei teste efectuate au demonstrat NASA ca nu este necesar sa readuca sistemul pe Terra. Esantioanele de apa potabila rezultate in urma testelor urmeaza a fi aduse pe Pamant si a fi supuse unor analize de laborator.

„Water Recovery System” a costat 250 de milioane de dolari si este esential pentru dublarea capacitatii de gazduire pe durata lunga a Statiei Spatiale, producand peste 6,8 tone de apa potabila pe an. La aceasta ora, ISS poate gazdui pentru misiunile de lunga durata trei astronauti. Din primavara lui 2009, va putea adaposti sase oameni. Pana acum, apa necesara pe ISS era adusa de pe Pamant cu ajutorul navetelor spatiale.

Comunicatul NASA mai precizeaza ca cele patru iesiri pe orbita ale astronautilor programate in cadrul misiunii de fata au avut succes. Si sistemul de rotatie „Solar Alpha Rotary Joint”, al uneia din cele trei antene duble solare, a fost reparat.

Cei sapte membri ai echipajului Endeavour au mai adus pe ISS un congelator, un frigider, doua noi cuptoare pentru incalzirea hranei astronautilor, un echipament pentru exercitii fizice, un cuptor destinat experientelor stiintifice in laboratorul american Destiny si doua cabine suplimentare care vor deveni dormitoare.

Aterizarea navetei Endeavour la centrul spatial din Florida este programata pentru duminica, ora 18:18 GMT. Desprinderea navetei Endeavour de ISS va avea loc in cursul zilei de vineri.

Sursa: Antena 3

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente