Statie de epurare moderna la Eforie Sud

Proiect major de tratare a apelor uzate din jurul Bucure?tiului, finan?at de UE cu 130 de milioane de euro
Statie de epurare moderna la Eforie Sud

Reprezentatii S.C. RAJA S.A. Constanta au inaugurat, ieri, linia tehnologica din cadrul proiectului de reabilitare a statiei de epurare din Eforie Sud, investitie finantata din Fondul de coeziune prin POS Mediu. Valoarea totala a contractului de finantare se ridica la 139.739.789 lei.
La eveniment au participat reprezentanti ai antreprenorului „Beton & Rohrbau – C.F. Thymian GmbH & Co. KG” si ai S.C. RAJA SA Constanta, precum si cei ai autoritatilor, locale si descentralizate, implicate in proiect.

Conform primarului din Eforie, Ovidiu Brailoiu, in ultima vreme, statia, veche de 30 – 40 de ani, a functionat la cote de avarie. „Orice investitie, care aduce beneficii cetatenilor sau mediului, este binevenita. Constructia noii statii de epurare si reabilitarea conductelor de canalizare va conduce, in final, la conditii de mediu de nivel european”, a spus edilul. Printre beneficiarii proiectului se numara si cetatenii din Eforie Nord, Agigea, Techirghiol, Tuzla, Costinesti si Schitu.

Directorul general al RAJA, Felix Stroe, este de parere ca lantul de patru statii din Mangalia, Eforie, Constanta Sud si Constanta Nord va asigura o calitate superioara a conditiilor de mediu, de pe litoral. „Astazi traim un moment istoric. Prin finalizarea statiei de epurare, statiunile dintre Vama Veche si Corbu vor deveni perle ecologice. Noi ne planificam sa arboram steagul cu delfini, simbolul plajelor calitativ superioare, in cel mai scurt timp, pe toata lungimea litoralului si sa le oferim turistilor care vin la mare o apa curata”, a declarat acesta. Reprezentantul RAJA a mai adaugat ca, in prezent, 65% din lucrari au fost finalizate, iar proiectul va fi implementat complet pana la Pasti.

La eveniment au participat candidatii USL la alegerile parlamentare din 9 decembrie, senatorul Alexandru Mazare si deputatul Eduard Martin, precum si presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu. Ei au vizitat instalatiile de filtrare, de decantare si de ecologizare a apelor menajere si s-au aratat incantati de rezultatele proiectului. „Speram ca acest gen de statie sa devina comun pentru toate localitatile din Romania. Reciclarea apelor reziduale este deosebit de importanta pentru sanatatea publica si mediu”, a declarat Eduard Martin.

Alexandru Mazare a subliniat importanta investitiilor europene in proiectele de dezvoltare locala. „Aceasta statie este vitala pentru un turism sanatos, caci apele reziduale nu vor mai fi deversate direct in Marea Neagra. O reusita este si deblocarea fondurilor europene, folosite pentru constructia ei, fara de care noi, ca tara, nu avem nicio sansa de a ne dezvolta”, este de parere senatorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *