Obama indeamna Rusia sa prelungeasca Programul Nunn-Lugar

0
349
Obama îndeamnă Rusia să prelungească Programul Nunn-Lugar
Obama indeamna Rusia sa prelungeasca Programul Nunn-Lugar

Barack Obama a indemnat luni Rusia sa se alature Statelor Unite si sa actualizeze si prelungeasca Programul de distrugere a armelor nucleare si chimice Nunn-Lugar, in vigoare de 20 de ani, pe care Moscova refuza sa il prelungeasca, relateaza AFP.
“Rusia a afirmat ca acordul nostru actual nu mai este pertinent in urma evolutiei in relatiile dintre tarile noastre”, a declarat presedintele american. “Sa il actualizam, ii raspundem noi. Sa cooperam cu Rusia ca partener egal. Este necesar ca continuam sa cooperam. Acesta este un lucru important pentru securitatea tarilor noastre. Sunt optimist, putem reusi”, a adaugat el, citat de Mediafax, la Washington, in cadrul unei ceremonii in cursul careia a adus un omagiu celor doi senatori care au initiat acordul, republicanul Richard Lugar si democratul Sam Nunn.

Autoritatile ruse au anuntat in octombrie ca au avertizat Washingtonul in legatura cu vointa lor de a nu prelungi Acordul Nunn-Lugar, care urmeaza sa expire in mai. Programele Cooperative Threat Reduction (CTR), mai cunoscute sub numele Programul Nunn-Lugar, dupa numele celor doi senatori aflati la originea acestui proiect, au fost initiate in 1991 si ratificate anul urmator de catre Congresul american.

Acordul avea obiectivul sa atenueze riscurile antrenate de prabusirea fostei Uniuni Sovietice, favorizand reconversia industriilor militare, protectia tehnologiilor sensibile, dar si supravegherea si distrugerea arsenalelor nucleare si chimice in tarile fostei Uniuni Sovietice. Operatiunile de supraveghere din cadrul programului au implicat un acces al serviciilor americane la informatii sensibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.