Prima statie de producere a energiei regenerabile din biogaz, inaugurata in Prahova

Prima statie de producere a energiei regenerabile din biogaz, inaugurata in Prahova
Prima statie de producere a energiei regenerabile din biogaz, inaugurata in Prahova

Consortiul Genesis Biopartner, format din firma romaneasca Baupartner si din firma suedeza Vireo Energy a inaugurat, marti, in comuna Filipestii de Padure din judetul Prahova, prima statie romaneasca de producere a energiei regenerabile in cogenerare din biogaz, transmite Mediafax.

Potrivit fondatorului Genesis Biopartner, Michael Dietrich, investitia in aceasta statie a fost de 5 milioane de euro, fonduri proprii ale celor doua firme, aportul firmei romanesti fiind de 40% din totalul investitiei.

Conform lui Dietrich, statia inaugurata marti, care este prima de acest gen din Romania, are o putere de 1 MW pe ora energie electrica si o capacitate de lucru de aproximativ 8.000 de ore pe an, ceea ce inseamna ca aceasta statie produce anual aproximativ 8.500 MW/h energie electrica. Capacitatea centralei este echivalentul a 1,2 MW/H energie termica a explicat Dietrich.

„Primim trei certificate verzi pentru fiecare MW/h injectat in retea. In cel mai rau caz speram sa recuperam investitia intr-o perioada de opt, zece ani”, a afirmat Michael Dietrich intr-o conferinta de presa sustinuta cu ocazia inaugurari statiei.

Energia este produsa in aceasta statie folosindu-se resturi organice si porumb, pe care reprezentantii Genesis Biopartner il cumpara de la producatorii din zona comunei Filipestii de Padure. Agentul termic produs de statie este transformat in abur si este furnizat companiei CrisTim, care are o fabrica de mezeluri in apropierea statiei.

De altfel, presedintele grupului CrisTim, Radu Timis, prezent la inaugurare, a declarat ca in anul 2011, cand a pornit ideea construirii acestei statii, CrisTim a pornit la drum ca investitor egal insa pe parcurs s-a retras, devenind doar beneficiar.

Radu Timis a explicat ca aburul primit de la centrala pe biogaz este cu aproximativ 25% mai ieftin decat cel produs pe gaz si ca aceasta centrala asigura aproximativ 30-40% din consumul de abur al fabricii de mezeluri.

Genesis Biopartner intentioneaza ca in urmatorii doi – trei ani sa construiasca zece astfel de statii in Romania, a afirmat Michael Dietrich.

Acesta a spus ca in prezent compania pe care o reprezinta cauta parteneri cu care sa colaboreze si carora sa le furnizeze energia produsa de aceste centrale. Dietrich a precizat ca ideea construirii acestei centrale i-a venit dupa ce a mers in Ungaria, unde firma sa de constructii ar fi trebuit sa lucreze la ridicarea unei astfel de centrale, proiect care nu a fost finalizat.

Echipamentele din statia de producere a energiei regenerabile din biogaz au fost asigurate de companiile MT Energie si AB Energy si, conform investitorului, 70% din valoarea investitiei sunt bani cheltuiti in Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *