Extinderea unor cariere miniere, atacata in instanta de Greenpeace

Extinderea unor cariere miniere, atacat? în instan?? de Greenpeace
Extinderea unor cariere miniere, atacata in instanta de Greenpeace
Extinderea unor cariere miniere, atacata in instanta de Greenpeace

Agentia pentru Protectia Mediului Gorj a fost actionata in instanta, nu de una, ci de doua asociatii nonguvernamentale. Cele doua ONG-uri au cerut suspendarea unor acorduri de mediu acordate pentru extinderea activitatii la trei cariere ale CE Oltenia din zona Rovinari. In instanta, APM Gorj a castigat doua dintre procesele pe care le are cu aceste organizatii.

Organizatiile nonguvernamentale Greenpeace si Bankwatch, cu sediul in capitala, au cerut in instanta suspendarea a trei acorduri de mediu date de APM Gorj in 2012 pentru ca societatea CE Oltenia sa poata continua activitatea de exploatare la trei cariere din zona Rovinari. Organizatiile au considerat ca APM Gorj nu a tinut cont de efectele negative asupra climei produse prin defrisarea arborilor de pe suprafetele respective. “E vorba de Cariera Tismana I, Tismana II si Pinoasa. Solicitau o paguba iminenta, in sensul ca se diminueaza suprafata de padure si nu au fost luate in calcul schimbarile climatice ca urmare a disparitiei acestor suprafete de padure. Au actionat cu o lipsa de date si de profesionalism, in sensul ca aceste cariere sunt in functiune, in exploatare incepand cu anii ’80, este o continuare de activitate, nu s-a pus problema ca sunt cariere noi. Pentru ei a fost ideea ca ar fi cariere noi, care perturba circuitul oxigenului in atmosfera prin disparitia de fond forestier, neluand in calcul ca in general CE Oltenia, pe haldele care sunt apte de a fi supuse procesului de reconstructie ecologica, realizeaza redarea in circuit prin plantari forestiere sau redare in circuit agricol”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Acordurile de mediu nu au fost suspendate

Conducerea APM Gorj mai spune ca au fost respinse doua dintre cele trei cereri de suspendarea. Cel de-al treilea proces va fi in luna august. „A fost o chestiune nedocumentata din partea celor doua ONG-uri in ceea ce priveste actionarea in instanta si solicitarea suspendarii acordurilor de mediu care ar fi insemnat efectiv punerea in dificultate a exploatarii de carbune din judetul Gorj. Cauzele au fost depuse la Tribunalul Bucuresti, acolo unde si-au ales sediul, am depus toate documentele necesare si, la data la care discutam, la doua dintre cauze a fost respinsa cererea de suspendare a acordului de mediu”, a precizat directorul APM Gorj, Nicolae Giorgi.

In anul 2012 CE Oltenia a redat circa 400 de ha in circuitul forestier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *