Stiati? Copacii au bule de gaz care “tipa”

Stiati? Copacii au bule de gaz care "tipa"
Stiati? Copacii au bule de gaz care “tipa”

Putina lume cunoaste ca arborii insetati lanseaza apeluri de ajutor, aceste sunete ascutite atingand uneori nivelul de 140 decibeli.

Motivul pentru care oamenii nu aud aceste “tipete” ce au drept sursa copacii este faptul ca zgomotele sunt intr-o frecventa prea inalta pentru a putea fi detectate de urechea umana.

Alexandre Ponomarenko, un cercetator de la Universitatea Grenoble din Franta, a analizat acest fenomen cu ajutorul unor instrumente sofisticate si a ajuns la concluzia ca sursa sunetelor misterioase este seva copacilor.

Seceta provoaca uscarea sevei, reducand astfel presiunea pe care aceasta o exercita asupra copacului. Aceasta presiune negativa poate provoca transformarea sevei in anumite portiuni din lichid in gaz, la fel cum temperaturile inalte pot duce la transformarea apei lichide in vapori.

“Bulele de gaz” ce se formeaza in interiorul sevei reprezinta sursa zgomotelor misterioase. Oamenii de stiinta afirma acum ca folosirea microfoanelor pentru a asculta copacii ar putea ajuta la diagnosticarea arborilor uscati.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,553FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente