
„Avem autoritatea publica centrala de mediu care elaboreaza politici, strategii, legi, regulamente, dar nu-i avem pe cei care trebuie sa le implementeze”
Ministrul mediului, Gheorghe Salaru, a tinut astazi o conferinta de presa pe tema unei strategii guvernamentale de protectie a mediului in urmatorul deceniu. A fost de fata si relateaza Tamara Grejdeanu.
„Strategia presupune crearea agentiilor de mediu, trei agentii de mediu, la centru, nord si sud, ceea ce astazi nu avem. Avem autoritatea publica centrala de mediu care elaboreaza politici, strategii, legi, regulamente, dar nu-i avem pe cei care trebuie sa le implementeze sau sa promoveze implementarea lor. La nivel de regiune, la nivel de raion, la nivel de primarie, cu parere de rau nu avem nici o persoana angajata care sa fie preocupat de protectia mediului.”
In ultimii trei ani, volumul investitiilor pe segmentul de mediu a crescut semnificativ,dar nu suficient pentru a imbunatati serviciile de aprovizionare cu apa si canalizare, mai spune ministrul.
La elaborarea strategiei de mediu care a inceput inca in 2011 au luat parte si exponenti ai societatii civile, experti in domeniu. Unii sustin ca veriga puternica a strategiei ar trebui sa fie resursele umane, intrucat ar fi lipsa de specialisti care sa gestioneze eficient banii. Si Iuliana Cantaragiu, specialista de la Centrul National de Mediu este de parere ca reusita strategiei depinde in mare parte de capitalul uman care va implicat in activitate:
„Ar fi, in ce masura ministerul ar avea capacitati sa implementeze strategia asta, fiindca, urmare a implementarii strategiei, se presupun foarte multe reforme in sistemul de mediu, reformele institutiilor subordonate. Strategia este foarte complexa, este buna dar sa vedem care va fi capacitatea ministerului ulterior sa o implementeze, mai mult ca atat, daca va exista coerenta.”
Strategia prevede reabilitarea sistemelor de prevenire a inundatiilor dar si evaluarea riscurilor de seceta. Ministrul Gheorghe Salaru este de parere ca schimbarile de mediu trebuie analizate avand in vedere perspectiva de utilizare a surselor de energie regenerabila.
Totodata, proiectul include si componenta de gestionare a deseurilor.Gheorghe Salaru explica care este viziunea autorilor in acest sens:
„Referitor la managementul deseurilor, ar trebui sa avem cel putin doua statii de prelucrare a deseurilor mecanico-biologice, asta inseamna ca tot ce nu poate sa fie recuperat se va trece printr-o statie de faramitare care ne-ar fi dat tot ce inseamna organic si tot ce poate fi compostat si transformat in ingrasaminte organice sa fie dat la o parte, iar ceea ce nu se va putea de utilizat va merge la depozite. Vom avea conform strategiei cel putin opt depozite pe intreaga tara.”
Specialistii din domeniu mai spun ca rezolvarea problemelor de mediu depinde de informarea si implicarea cetatenilor. Ecologistii propun deschiderea mai multor, asa-numite centre Aarhus, de felul celor care exista la Glodeni, Cimislia si Chisinau si care au in vizor informarea si sensibilizarea publicului pentru imbunatatirea starii ecologice din localitatile lor.
Pana a trece prin cabinetul de ministri, proiectul strategiei de mediu este propus spre discutii opiniei publice si spre consultare ministerelor vizate, cum ar fi cel al Finantelor, de care depinde aprobarea volumului de cheltuieli.