Strategia UE privind Dunarea, criticata de WWF

Strategia UE privind Dunarea, criticata de WWF

Intensificarea navigatiei pe Dunare, o componenta importanta a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, lansate astazi de Comisia Europeana a starnit criticile organizatiei de mediu WWF, care sustine ca intensificarea navigatiei va afecta considerabil fluviul.

Strategia vizeaza dezvoltarea imensului potential economic si imbunatatirea conditiilor de mediu ale regiunii. „In cursul perioadei de consultare, statele din regiunea Dunarii si-au aratat angajamentul fata de crearea unei noi macroregiuni la cel mai inalt nivel. Strategia si planul de actiune pe care le propunem au la baza peste 800 de contributii primite chiar din partea regiunii. Sunt convins ca, insistand asupra celor mai importante aspecte, cum ar fi mobilitatea, energia, poluarea, locurile de munca si securitatea, strategia va aduce o contributie reala la construirea unui viitor mai bun pentru aceasta parte a Europei. Aceasta a doua macroregiune a UE va avea un rol important in experimentarea acestei forme de cooperare. Sunt convins ca abordarea macroregionala poate oferi rezultate excelente, astfel cum vedem deja in regiunea Marii Baltice”, a declarat Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn.

Regiunea Dunarii cuprinde 14 tari (dintre care opt sunt state membre ale UE) din Germania la vest pana in Ucraina la est. Printre provocarile cu care se confrunta se numara potentialul de transport naval nevalorificat, lipsa legaturilor rutiere si feroviare, eforturile necoordonate in domeniul educatiei, al cercetarii si al inovarii si amenintarile la adresa mediului. Recentul dezastru legat de scurgerea de namol toxic in Ungaria reprezinta o ilustrare clara a necesitatii colaborarii transfrontaliere pentru a preveni raspandirea poluarii si a combate efectele unor astfel de catastrofe, arata Comisia Europeana intr-un comunicat de presa.

Decizie cu impact negativ asupra mediului

Aceasta decizie ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra fluviului, fara a aduce in regiune si beneficiile economice mult asteptate, sustine WWF intr-un comunicat de presa.

In timp ce includerea unui numar de obiective de mediu, printre care si protectia sturionilor si imbunatatirea calitatii apei in Strategia UE, reprezinta o serie de pasi inainte, WWF critica decizia Comisiei Europene de a intensifica navigatia pe Dunare, prin indepartarea obstacolelor naturale din albia fluviului in timpul perioadelor cu un nivel scazut al apei. Acest proces presupune, de obicei, adancirea si largirea albiei fluviului cu ajutorul unor tehnologii invechite si scumpe.

„Investitiile masive in indiguirea si dragarea Dunarii au fost justificate de diversi oficiali printr-o comparatie facuta de acestia cu fluviul Rin din Germania. Cu toate acesta, regiunea Rinului prezinta conditii foarte diferite fata de cea a Dunarii, avand o baza industriala care s-a dezvoltat de-a lungul secolelor si care a luat avant nu doar datorita fluviului. A astepta un miracol economic ca urmare a investitiilor in navigatia pe Dunare este un mit si o abordare foarte costisitoare”, a declarat Andreas Beckmann, directorul Programului WWF Dunare-Carpati.

Directia actuala a strategiei propuse de UE, concentrata pe abordari scumpe si depasite privind intensificarea navigatiei pe Dunare, este nesustenabila din punct de vedere economic.  Mai mult, ea pune in pericol biodiversitatea (habitate si specii valoroase) si serviciile de mediu pe care fluviul inca le furnizeaza, precum protectia impotriva inundatiilor si purificarea apei.

„Exista solutii pentru imbunatatirea navigatiei pe Dunare care nu modifica considerabil fluviul. Aceste solutii sunt disponibile in momentul de fata si sunt mai putin costisitoare atat din punct de vedere financiar, cat si ecologic. Trebuie sa investim in metode inovatoare in ceea ce priveste designul navelor, care sa se adapteze la conditiile naturale ale fluviului, in sisteme informationale mai performante si intr-o infrastructura mai prietenoasa cu mediul, acolo unde nu exista alternative”, completeaza Orieta Hulea, coordonator proiecte Dunare in cadrul WWF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *