Strategia „verde” a Romaniei nu e buna nici pe hartie

Statul nu are un plan bine pus la punct pentru a-i ajuta pe investitori sa valorifice sursele regenerabile de energie, in ciuda tintelor precise asumate pana in 2020 in fata Bruxelles-ului.
Pana sa ajunga sa puna in functiune un parc eolian, un investitor are nevoie de peste 80 de avize si autorizatii, fara a sti exact parcursul necesar obtinerii acestora

Romania si-a asumat tinte ambitioase in fata Comisiei Europene in ceea ce priveste ponderea surselor regenerabile de energie in consumul intern, pana in 2020. Nu mai putin de 38% din consumul final brut de energie electrica va trebui acoperit din surse „verzi”, la nivelul acelui an.

Ministerul Economiei a elaborat un Plan National de Actiune in domeniul energiei din surse regenerabile, la solicitarea Comisiei Europene. Potrivit acestui plan, pentru a realiza targetul, in 2020 vom avea instalati 260 MW in ferme fotovoltaice, 600 MW pe biomasa.

Cifrele sunt extrem de mari daca ne raportam la momentul actual, cand astfel de investitii fie lipsesc, fie vorbim despre capacitati instalate foarte mici. Singurul domeniu care a inceput sa mai avanseze, dupa ani intregi de discutii, este cel eolian. Insa si aici apar bariere serioase, precum capacitatea limitata a retelei de transport. In ciuda potentialului urias pe regenerabile despre care se discuta, proiecte concretizate sunt foarte putine.

Plan „facut dupa ureche”

Specialistii din sector contactati de EVZ nu sunt multumiti de acest document, despre care spun ca e facut „dupa ureche”. „Planul nu ofera solutii viabile ca aceste tinte sa se realizeze, tinand cont de problemele actuale identificate. Este o adunatura de informatii irelevante pentru problemele existente, care nu planifica, ci doar prezinta starea actuala”, sustine Eliza Teodorescu, director executiv al asociatiei ALMA-RO.

In opinia sa, strategia nu ia in calcul, de pilda, imbunatatirea procedurilor birocratice, dat fiind ca sunt peste 80 de avize identificate necesare pentru realizarea unei investitii.

Nicolae Olariu, presedintele Asociatiei patronale „Surse noi de energie”, sustine, la randul, sau ca planul este facut „la repezeala, nefiind corelat exact cu interesele pe care noi, ca tara, ar trebui sa le avem”.

Energie costisitoare

Potrivit lui Olariu, aceste tinte vor presupune costuri mari pentru noi si nu avem o strategie de „recuperare a acestor costuri” prin crearea unor motoare de dezvoltare. Desi, teoretic, au toritatile mizeaza foarte mult pe biomasa, inca „nu exista sus tinerea acestui sector in Romania”, afirma Alin Giurgiu, director in cadrul Fondului Ro mano-American de Investitii.

„Legislatia de sprijin nu a intrat in vigoare, iar normele de aplicare nu se stie cand vor aparea”, sustine Giurgiu. El noteaza ca vorbim mereu despre „potentiale” investitii, nu insa si despre rezultate.

TINTA

Peste 10% biocarburanti, pana in 2020

Pana la sfarsitul anului 2010, ponderea biocarburantilor in benzina si motorina va fi de cel putin 5,75%, potrivit documentului citat. Cu toate acestea, in acest moment ponderea este de 4%, iar jucatorii din piata petroliera nu cred ca se va mai schimba ceva in acest an, asadar tinta nu va fi realizata.

„Pana in anul 2020, procentul de folosire a biocarburantilor va fi de cel putin 10%, in conditiile utilizarii noilor generatii de biocarburanti”, se mai arata in planul elaborat de Ministerul Economiei. Conform documentului, Romania are suficient potential de a furniza materie prima atat pentru biodiesel, cat si pentru bioetanol, astfel incat sa fie atinse tintele stabilite.

Sursa: Evenimentul Zilei