Studiu: Europa a pierdut 421 de milioane de pasari salbatice in ultimii 30 de ani

Studiu: Europa a pierdut 421 de milioane de pasari salbatice in ultimii 30 de ani
Studiu: Europa a pierdut 421 de milioane de pasari salbatice in ultimii 30 de ani

Europa a pierdut 421 de milioane de pasari salbatice in ultimii 30 de ani, iar gestionarea actuala a mediului inconjurator pare sa fie incapabila sa opreasca extinctia unui numar mare de specii comune, afirma autorii unui studiu publicat luni in revista stiintifica Ecology Letters.

Aceasta disparitie alarmanta a faunei ornitologice europene este asociata cu metodele moderne de agricultura si cu reducerea habitatelor naturale.

“Este un avertisment pentru intreaga fauna europeana. Maniera in care administram mediul inconjurator nu este sustenabila nici macar pentru speciile comune”, a explicat Richard Gregory, membru al Societatii regale pentru protejarea pasarilor, coordonatorul studiului.

Un declin care a mers pana la 90% a fost inregistrat in randul unor specii comune precum potarnichea cenusie, ciocarlia de camp, vrabia si graurul.

In paralel, anumite specii rare de pasari au cunoscut, in aceeasi perioada, o ameliorare a efectivelor lor, gratie unor masuri de conservare, afirma acelasi studiu.

Oamenii de stiinta, care recomanda aplicarea rapida a unor noi scheme agricole si amenajarea unor zone verzi in mediile urbane, au analizat datele referitoare la 144 de specii de pasari din 25 de tari europene, colectate in majoritate de observatori voluntari.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente