Studiu international pentru implementarea politicilor de mediu la Satu Mare

Studiu international pentru implementarea politicilor de mediu la Satu Mare

Treizeci si patru de experti si cercetatori romani si maghiari lucreaza la elaborarea unui raport public comun de cercetare, cuprinzind recomandari de politici locale privind protejarea resurselor locale din bazinele raurilor Somes, Tur, Crasna si Ier.

Raportul va fi emis la finalul proiectului de cooperare transfrontaliera romano-ungara “Studiul resurselor naturale din zonele inundabile ale afluentilor Tisei, in vederea utilizarii lor durabile”, derulat de Universitatea de Vest “Vasile Goldis“ din Arad si Colegiul Universitar din Nyiregyhaza – Ungaria, liderul proiectului.

Specialistii vor cerceta, pana la finele anului 2012, diversitatea si distributia faunei si florei spontane, dar si a celei domestice din ariile inundabile ale afluentilor Tisei, de o parte si de alta a frontierei romano-ungare, intr-o abordare multidisciplinara. Specialistii vor realiza si o foto-documentare a zonei tinta. Proiectul, adresat cercetatorilor si specialistilor in domeniu, cadrelor didactice si studentilor, este finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria – Romania 2007-2013 si este co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
“Finantarea a fost obtinuta relativ tarziu, insa asta ne intereseaza mai putin acum. Eu mizez pe reusita acestui proiect, luand in considerare buna colaborare pe care am avut-o cu Universitatea “Vasile Goldis”, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Laszlo Sikolza, decanul Facultatii de Agronomie si Inginerie a Colegiului Universitar din Nyiregyhaza. Gavril Ardelean, prorectorul Universitatii de Vest “Vasile Goldis”, coordonatorul actiunilor de cercetare derulate de partea romana, a laudat buna colaborare cu universitatea maghiara si si-a manifestat speranta ca proiectul actual nu va ramane singular.

Prezenti la conferinta de presa prilejuita de lansarea proiectului, Csehi Arpad, presedintele Consiliului Judetean Satu Mare si prefectul Cristian Sasu le-au promis sprijin universitarilor. “Proiectul ne va folosi tuturor, mediul academic da intotdeauna lucrari de o valoare deosebita” a declarat prefectul. Csehi Arpad a afirmat ca a purtat o serie de discutii cu omologul sau maghiar din judetul Szabolcs – Szatmar – Bereg, in vederea derularii unor proiecte comune pe programele de finantare europeana de cooperare transfrontaliera abordabile in perioada 2014 – 2020. “Sper sa realizam si sa implementam impreuna, prin implicarea administratiilor locale, si proiecte de infrastructura” a afirmat Csehi Arpad.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente