SUA, marele semn de intrebare la summitul G8

Miza intrunirii de luna viitoare este reducerea emisiilor poluante

Casa Alba creeaza ingrijorare in perspectiva intalnirii din Japonia. Statele participante se tem de un posibil refuz al SUA privind reducerea poluarii.

Marile economii ale lumii isi declara ingrijorarea fata de un posibil refuz din partea Statelor Unite ale Americii de a semna un angajament privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, noteaza Reuters.

In acest sens, fostul premier britanic, Tony Blair, a lansat, la sfarsitul saptamanii trecute, un apel catre toate statele care se vor reuni la inceputul lui iulie la summitul G8 din Japonia sa isi asume impunerea unor limite privind emisiile poluante, astfel incat nivelul acestora sa fie redus la jumatate pana in anul 2050.

Solutia: energia nucleara

Potrivit Reuters, Blair a subliniat necesitatea gasirii unor „solutii realistice si practice” pe care sa le adopte inclusiv marii poluatori ai lumii, China si SUA. In sustinerea acestei idei, fostul premier al Marii Britanii a afirmat ca una din aceste solutii o poate reprezenta energia nucleara.

„Sunt constient ca este vorba despre o tema controversata, dar am face o mare greseala daca am respinge aceasta idee”, a declarat Blair, citat de Agentia France Presse.

Un alt stat care afirma necesitatea adoptarii unor masuri clare la summitul de luna viitoare este tara-gazda a intalnirii la nivel inalt, respectiv Japonia. Potrivit Reuters, oficialii niponi trebuie sa recurga la toate mijloacele diplomatice pentru a obtine acordul SUA privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 50% pana in anul 2050.

Premierul japonez, in pericol

„Cred ca daca Japonia nu va obtine acordul tuturor celorlalte state participante la summit pentru limitarea emisiilor poluante la jumatate pana in 2050, premierul Yasuo Fukuda va trebui sa faca fata unei reactii puternice din partea presei, a opiniei publice si a adversarilor politici”, a declarat un oficial al guvernului japonez, citat de Reuters.

Republicanii, prietenii petrolului

Candidatul republican la presedintia Statelor Unite ale Americii, John McCain, a renuntat la viziunea ecologista, promovata pana acum in campanie, in favoarea rezolvarii problemei pretului petrolului.

Dupa ce a promis, in repetate randuri, reducerea emisiilor poluante si adoptarea celor mai performante tehnologii, McCain a lansat recent ideea „unei campanii nationale pentru securitatea energetica a Americii”.

Prima masura propusa este ridicarea interdictiei impuse acum 26 de ani privind extragerea petrolului din platforma continentala americana.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *