Substante chimice, care schimba sexul animalelor, au invadat raurile din Marea Britanie

1
382

Combinatia de substante chimice, care are drept efect schimbarea sexului la animale, a devenit extrem de puternica si daunatoare, avertizeaza cercetatorii.
substante chimice daunatoare
Oamenii de stiinta au descoperit acum o clasa noua de substante chimice, care transforma pestii de sex feminin in masculi. Noul compus este considerat responsabil de cresterea ratei de infertilitate la pestii de sex masculin, iar cercetatorii spun ca ar putea afecta si oamenii.

Deocamdata nu a fost descoperita sursa acestor chimicale, cunoscute sub denumirea de anti-adrogeni, insa oamenii de stiinta cred ca ele ar putea proveni de la pesticide, de la poluarea industriala sau de la produsele farmaceutice.

Pana acum s-a crezut ca cele mai periculoase substante chimice, care au ca efect schimbarea sexului la pesti, sunt cele care mimau hormonul feminin, estrogen.

Noii poluanti, descoperiti in peste 30 de rauri din Marea Britanie, actioneaza prin blocarea hormonului sexual masculin, testosteronul. Testele de laborator au evidentiat insa ca ele duc si la reducerea cantitatii de sperma si la deformarea aparatului genital.

Profesorul Charles Tyler, de la Universitatea Exeter, implicat in studiul acestor substante, sustine ca un amestec de anti-androgeni si imitatori ai estrogenului a afectat foarte grav viata salbatica, insa ar putea avea efecte si asupra oamenilor.

”Sunt multi factori care ar putea cauza cresterea ratei de infertilitate la barbati, insa aceasta este un factor, necunoscut pana acum, care ar trebui luat in considerare”, a precizat Charles Tyler, citat de dailymail.co.uk.

Oamenii sunt expusi anti-androgenilor prin pesticidele din mancare, poluare sau medicamente.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.