Substantele inhalate sau ingerate din mediul inconjurator afecteaza activitatea unor hormoni

Substantele inhalate sau ingerate din mediul inconjurator afecteaza activitatea unor hormoni

Substantele inhalate sau ingerate din mediul inconjurator fie „mimeaza” sau inhiba activitatea unor hormoni, fie afecteaza sinteza lor.

Estrogenii sunt hormonii cei mai sensibili la substantele din mediu. Nivelul lor poate fi usor perturbat de bisfenolul A, care se gaseste in plasticul incasant si usor, numit policarbonat, din care sunt fabricate unele biberoane, caserole si farfurii.

Fetitele expuse unui nivel mare de bisfenol A pot intra precoce la pubertate. „Bisfenolul A poate sa provoace barbatilor cresterea tesutului mamar si tulburari de dinamica sexuala”, spune prof. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinolog la Clinica Gral Medical din Bucuresti. Substanta a fost asociata chiar cu un risc mai mare de cancer mamar si testicular.

Parabenii, conservanti care se gasesc in majoritatea cosmeticelor, „mimeaza” actiunea estrogenilor, la fel ca bisfenolul A. Aceste substante au potential cancerigen.

Plasticul care contine ftalati poate, de asemenea, sa perturbe nivelul hormonilor estrogeni, dar si pe cel al testosteronului. Aceste substante se gasesc in PET-uri si in unele recipiente fabricate din PVC.

Pesticidele, risc pentru fertilitate

Specialistii in medicina reproductiva sustin ca, din anii ’30 si pana astazi, calitatea spermei (numarul de spermatozoizi viabili) s-a redus cu 50%, iar expunerea la pesticide a jucat un rol important. Exista aproape 60 de pesticide care perturba balanta hormonala. Unele dintre ele, cum este atrazina, feminizeaza baietii, potrivit unor experimente.

Si dioxina este un perturbator hormonal puternic. Substanta este eliberata in mediu in urma unor activitati industriale, in urma producerii de pesticide ori a reziduurilor. Dioxina se gaseste preponderent in carne, lactate si in peste si influenteaza nivelul hormonilor tiroidieni, estrogeni si al testosteronului. Cercetatorii Universitatii din Maryland, SUA, au observat ca dioxina si bifenili policlorinatii inhiba activitatea hormonilor tiroidieni si produc copiilor probleme de atentie si de memorie. Bifenili policlorinatii provin din vopsele si din adezivi si se acumuleaza mai ales in pestii carnivori, cum ar fi somonul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *