Subventia pentru energia verde sufoca industria, sustin oficialii de la Alro

Guvernul ar putea diminua subventia pentru firmele producatoare de energie verde
Subventia pentru energia verde sufoca industria, sustin oficialii de la Alro
Subventia pentru energia verde sufoca industria, sustin oficialii de la Alro

Reprezentantii producatorului de aluminiu Alro Slatina cer eliminarea totala a subventiilor pentru energia verde, precizand ca situatia companiei in Romania va depinde pe termen scurt de cat va fi obligata sa plateasca pentru certificatele verzi, a declarat astazi Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al Alro.

El a aratat ca, anul trecut, producatorul de aluminiu a avut costuri cu certificatele verzi si cu taxa de cogenerare de inalta eficienta de 40 de milioane de dolari, costuri care, anul acesta, vor creste la 66 de milioane de dolari. Anul trecut a fost primul dupa 1990 cand Alro a inregistrat pierderi nete, rezultatul negativ fiind de 170 de milioane de lei.

„Schema de certificate verzi a distrus toata industria si afecteaza toti consumatorii, avand efecte inflationiste”, a spus, la randul sau, Gheorghe Dobra, directorul general al Alro.

Alro a avut anul trecut o cota de certificate verzi de 0,21 de certificate pe MWh. Insa anul acesta se preconizeaza dublarea capacitatilor de producere a energiei din surse regenerabile, ceea ce va agrava foarte mult situatia industriei energofage. „La o cota de 0,4 certificate pe MWh, nu mai rezista nimic”, a mai spus Dobra, intrebat daca ia in calcul relocari sau restructurari daca schema de certificate nu se va modifica. „Nu ne aflam in zona de siguranta, ci de supravietuire”, a completat el.

„Industriile in domeniul energiilor regenerabile ar trebui lasate in piata libera. Sa se elimine subventiile pentru toata lumea. Noi ne chinuim sa stam in piata libera. Este inadmisibil ca industriile subventionate sa distruga industriile care rezista in piata libera. (…) La nivel local, costurile cu energia electrica ar putea creste in continuare, daca schema de subventii (certificate verzi n.r.) nu va fi modificata. Costurile suplimentare ale companiei vor fi, conform actualei scheme, de aproximativ 66 de milioane de dolari, din care 44 de milioane de dolari pentru certificatele verzi. Aceste scheme au nevoie de o revizuire urgenta, pentru a permite industriei in general sa ramana competitiva”, a spus Dobra.

Potrivit acestuia, in ianuarie, pretul aluminiului s-a diminuat, inregistrand cea mai mare scadere din ultimele 14 luni, pe fondul majorarii productiei in China, dar si in Emiratele Arabe Unite, fapt care a contribuit la cresterea stocurilor la nivel mondial.

„Productia globala a crescut cu 5,7% in ianuarie, in comparatie cu 3,9 milioane de tone metrice de aluminiu, in 2011, conform Institutului International al Aluminiului (IAI). Productia din China a inregistrat o crestere rapida, de 16%, conform informatiilor IAI. Productia a depasit nivelul comenzilor cu 419.400 de tone anul trecut, potrivit cifrelor transmise de Biroul Mondial de Statistici Metalurgice”, a mai afirmat oficialul Alro.

Alro Slatina, cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, a inregistrat in 2012 o pierdere neta preliminara, conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS), de 170 de milioane de lei, in comparatie cu un profit de 218 milioane de lei in 2011.

Exceptand scaderea pretului la LME (London Metal Exchange), costurile totale cu energia au afectat rezultatele financiare ale companiei in 2012. Anul trecut, Alro a cumparat o cantitate mare de energie de pe Piata pentru Ziua Urmatoare si de pe Piata de Echilibrare, ducand la majorarea costurilor cu utilitatile. Compania s-a confruntat, de asemenea, cu insolventa principalului sau furnizor de electricitate, Hidroelectrica, iar cele doua parti au negociat clauzele contractuale si au ajuns la un acord pentru 3 TWh/an pentru furnizarea de energie pana in 2018.

Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie, a declarat, recent, ca Legea privind privind acordarea certificatelor verzi va fi modificata.

„Stiu ca nu este un subiect placut, mai ales pentru investitori, dar, in acelasi timp, trebuie sa fie foarte clara. Nu putem distruge industria romaneasca numai de dragul industriei regenerabile. Trebuie sa gasim un echilibru. Aici si cei care au investit in regenerabile trebuie sa ne inteleaga. Suntem prinsi ca intr-o menghina. Pe deoparte este consumatorul casnic care, sigur, suporta factura electrica, pe de alta parte este consumatorul industrial care, la randul lui, nu mai poate sa suporte nici el costul certificatelor verzi in costul final al produsului. Deci, in felul acesta, Guvernul este prins in doua parti si, sigur, mai are si pe cineva in spate, anume investitorul care spune: „Dumneavoastra v-ati angajat in lege, chestiunea cu predictibilitatea”. Corect, asa este si recunoastem lucrul acesta. Dar trebuie sa si recunoastem cand gresim. Nu putem merge in greseala pana la capat. Trebuie sa luam masuri ca in tot acest palier sa existe un echilibru”, a spus Nita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *