Bauturile acidulate modifica pH-ul urinar, afectand functiile rinichilor. Medicii recomanda apa plata, ceaiul sau laptele
Persoanele care beau zilnic cel putin doua tipuri de bauturi acidulate dietetice (cu indulcitori artificiali) prezinta un risc dublu de a se imbolnavi precoce de insuficienta renala, informeaza un studiu al cercetatorilor americani, publicat in editia on-line a cotidianului Daily Mail.
Specialistii de la Brigham and Women’s Hospital, o institutie de invatamant asociata Universitatii Harvard, au realizat testarea pe un esantion de aproximativ 3.000 de femei. Ei au tinut seama si de alti factori – precum varsta, tensiunea arteriala, nivelul glicemiei si afectiunile cardiovasculare, dependenta de fumat – si au demonstrat ca riscul de a suferi de o insuficienta renala se dubleaza in cazul persoanelor care beau regulat sucuri dietetice. Cercetatorii au precizat insa ca nu stiu daca descoperirea lor se poate aplica si barbatilor. Totusi, medicul Julie Lin, coordonatorul studiului, adauga faptul ca sunt necesare mai multe studii pentru a putea determina cu certitudine legatura dintre indulcitorii artificiali si deteriorarea rapida a functiei renale.
Pentru ca hidratarea este foarte importanta pentru functia renala, urologii romani ne atentioneaza cu privire la tipul lichidelor pe care le bem. Este indicata apa plata, cea de izvor, ceaiul sau laptele. Si apa minerala este recomandata, insa trebuie sa fim atenti sa aiba un continut echilibrat in minerale si sa nu fie foarte bogata in calciu. De asemenea, spun medicii, este bine sa evitam sucurile acidulate, pentru ca modifica pH-ul urinar si, in plus, au in compozitia lor o serie de constituenti cu efecte adverse pentru organism.
Specialistii atrag atentia ca deshidratarea presupune formarea unei cantitati mai mici de urina decat este normal, iar aceasta devine foarte concentrata, constituind, astfel, un factor favorizant pentru formarea de calculi in aparatul urinar.
Sursa: Gandul