Sunt cinci prioritati urgente de care trebuie sa se ocupe noul ministru al Mediului

Sunt cinci prioritati urgente de care trebuie sa se ocupe noul ministru al Mediului

Schimbarea ministrului Mediului este un simptom al deficientelor grave care marcheaza functionarea coalitiei guvernamentale, a declarat vineri europarlamentarul PSD Rovana Plumb.

Aceasta i-a solicitat celui care se va ocupa in continuare de activitatea acestui minister, fie ca este vorba de un nou ministru, fie ca este vorba de premier, pe perioada sa de interimat la conducerea ministerului, sa trateze cu maxima importanta cateva prioritati cu adevarat urgente in materie de mediu.

Rovana Plumb a aratat ca este vorba despre „cinci urgente, ignorate sistematic pana acum”: schimbarile climatice, realizarea unui inventar al resurselor nationale, adoptarea unei Strategii si a unui Plan National de gestionare a deseurilor, accelerarea racordarii locuintelor la retelele de canalizare si alimentare cu apa potabila si adoptarea unei Strategii si a unui Plan National de gestionare a deseurilor.

„Romania este singurul stat European in care Registrul National este blocat de peste patru luni si de aceea se impun masuri urgente pentru operationalizarea Registrului National al emisiilor de gaze cu efect de sera (exemplu: sustinerea institutionala a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului care este si Administratorul Registrului). In cifre, aceste pierderi inseamna peste 1 miliard de euro prin scaderea valorii de piata a certificatelor si inca 600 milioane de euro prin suspendarea la tranzactionare!”, a motivat europarlamentarul PSD, intr-un comunicat remis AGERPRES.

Rovana Plumb a pledat totodata pentru realizarea unui inventar al resurselor nationale, de catre un institut independent, precum si o Strategie clara de protejare a acestora si de valorificare eficienta a lor conform cu obiectivele „Foii de parcurs pentru o Europa eficienta din punct de vedere a utilizarii resurselor” si cu interesul national al Romaniei.

„Statul roman nu are, in acest moment, o strategie nationala privind valorificarea eficienta si protejarea resurselor minerale si naturale, care trebuie sa faca parte din strategia privind siguranta nationala. In lipsa acestei strategii, este posibila frenezia din prezent a vanzarii pe bucati, la preturi infime, a resurselor Romaniei!”, a adaugat ea.

Eurodeputata a mai atras atentia ca Romania nu are un Plan National de Gestionare a Deseurilor, vechiul plan expirand in 2009 si a adaugat ca domeniile ”verzi” reprezinta viitorul, prin dezvoltarea de capacitati de productie pentru energie din surse regenerabile si favorizarea investitiilor in noile tehnologii, avand un potential urias de creare de locuri de munca, ce ar putea reprezenta o solutie extrem de importanta pentru Romania in acest moment. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *