Sunt sanatoase alimentele congelate?

De cativa ani, alimentele congelate au navalit practic in congelatoarele bacaniilor. Se gasesc sub forme diferite (paste, carne sau feluri vegetariene), in ambalaje practice si atragatoare. La prima vedere, alimentele congelate pot reprezenta o solutie rapida si avantajoasa pentru oamenii grabiti sau pentru copiii care iau pranzul la scoala.prod-congelate.jpg

Totusi, valoarea nutritiva a acestor mese la cutie lasa adesea de dorit. Este deci, de preferat, ca acestea sa constutuie ultima solutie. Iata anumite criterii dupa care puteti face cele mai bune alegeri dintre produsele congelate, dar si sfaturi despre cum le puteti face mai nutritive:

· Principalul defect al alimentelor congelate este continutul lor ridicat in sodiu (sare), care variaza de la 300 la 1200 mg la o portie, echivalentul a 1 pana la 4 pliculete de sare (1 pliculet de sare = 300 mg de sodiu). Va sfatuim sa le cautati pe acelea care contin mai putin de 500 mg de sodiu la o portie si, mai ales, nu adaugati niciodata sare la aceste preparate!

· Alimentele congelate nu contin suficiente proteine pentru a sustine o persoana o dupa-amiaza intreaga. Acesta este de obicei cazul pastelor si al sosurilor. De maniera ideala, o masa ar trebui sa contina cel putin 15 g de proteine. Daca aceasta contine mai putin, atunci putem completa cu o bucata de branza, nuci sau un iaurt.

· Desi alimentele congelate vandute au in general dimensiuni mici, unele dintre ele pot ascunde uneori cantitati mari de materii grase. Este de preferat sa se aleaga cele care contin mai putin de 10 g de grasime la o portie.

· Continutul in calorii este foarte variabil de la un produs la altul. Anumite alimente „mici” contin mai putin de 200 calorii pe unitate comerciala, ceea ce este insuficient pentru o masa completa, care ar trebui sa ofere de la 600 la 700 calorii. In majoritatea cazurilor, este de preferat ca pranzul sa se completeze cu alte alimente.

· Daca alimentul congelat nu contine un raport adecvat intre cele patru grupe alimentare (caz intalnit frecvent), atunci masa trebuie completata cu alimente din grupele care se gasesc in cantitate insuficienta. De exemplu, putem adauga o felie de paine cu cereale integrale, un produs lactat, cruditati sau un fruct.

· Fructele si legumele, dar mai ales fructele, sunt practic absente din alimentele congelate. Cu toate acestea, datorita continutului lor slab in calorii si ridicat in fibre, ele ar trebui sa ocupe un loc important, cu atat mai mult in alimentatia acelora care doresc sa slabeasca. Fibrele continute in fructe si legume maresc satietatea, ceea ce dimineaza riscul senzatiei de foame de dupa-amiaza.

· In aceeasi ordine de idei, alimentele congelate pe baza de leguminoase sau de proteine de soia sunt in general bogate in fibre si furnizeaza de obicei destule proteine. Totusi, aceste alimente pot insa ascunde o doza destul de importanta de sodiu: depinde de fiecare dintre noi sa fie vigilent!

In concluzie, este posibil sa se prepare o masa echilibrata utilizand alimente congelate, cu conditia ca acestea sa fie bine alese si completate corespunzator. Ele ne pot scoate din impas in diminetile grabite, dar nu trebuie sa devina un obicei.

Sursa: Ele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *