Trei companii textile germane planuiesc sa conteste in instanta suprataxa pe care o platesc pentru subventionarea energiei regenerabile

Romania este printre cele mai putin dependente state din Uniunea Europeana de importurile de energie
Trei companii textile germane planuiesc sa conteste in instanta suprataxa pe care o platesc pentru subventionarea energiei regenerabile

Trei companii textile germane planuiesc sa conteste in instanta suprataxa pe care o platesc pentru subventionarea energiei regenerabile, care este vazuta ca baza pentru productia majora de energie solara si eoliana din Germania.

Companiile se plang de preturile mari pe care trebuie sa le plateasca la energie electrica, din cauza unei suprataxe pentru subventionarea productiei de energie regenerabila. Ele cer un alt tip de finantare, care sa fie impartita in mod egal, si abrogarea Legii Energiei Regenerabile.

„Pretul ridicat al energiei electrice afecteaza in special companiile mici si mijlocii din Germania”, a sustinut Confederatia Textilelor Germane si Industriei Modei, intr-o declaratie.

Preturile la energia electrica din Germania – 0,25 de euro per kilowatt-ora – sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeana.

Asociatia sustine ca membrii sai se confrunta cu dezavantaje competitive pe piata mondiala si se tem ca preturile vor creste si mai mult.

Companiile textile considera ca actiunea lor este justificata de un raport publicat la inceputul anului 2012 de Universitatea din Regensburg, care considera Legea Energiei Regenerabile, in forma sa actuala, neconstitutionala.

Potrivit revistei Der Spiegel, producatorii germani de energie regenerabila au primit in 2011 subventii egale cu 16,4 miliarde de euro.

In Germania, Legea Energiei Regenerabile garanteaza din 2000 un pret fix pentru persoanele sau companiile care produc energie din surse regenerabile, in functie de tipul de energie si costul de productie.

Companiile de energie trebuie sa plateasca pretul pentru energia electrica generata prin intermediul tehnologiilor regenerabile si sa transfere costurile suplimentare clientilor lor. In timp ce industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi cele de aluminiu sau de otel, sunt scutite de plata suprataxei, cea mai mare parte a industriei textile trebuie sa o plateasca.

Acest tip de subventie indirecta numita ‘tarif care incurajeaza folosirea energiei regenerabile’, a fost introdus in majoritatea statelor UE. In Germania, ea a stimulat o crestere accelerata a energiilor regenerabile, in special a productiei de energie eoliana si solara, in ultimul deceniu. Sursele regenerabile de energie au crescut de la 6,4 la suta din productia de energie, in anul 2000, la 20 de procente pana in 2011.

In urma dezastrului de la Fukushima din 2011, guvernul german a decis sa renunte la energia nucleara si sa atinga o cota de 80 la suta pe piata surselor de energie regenerabila, pana in 2050 – asa-numita „Energiewende” (transformarea energiei).

Pe 8 august, ministrul Mediului Peter Altmaier a declarat pentru televiziunea germana ZDF ca este posibil ca preturile energiei electrice sa creasca semnificativ in viitorul apropiat.

„Nu poti primi o transformare a energiei pe gratis”, a spus Altmaier.

Companiile textile care au protestat au incetat initial sa achite suprataxa, sperand ca companiile energetice le vor da in judecata. Dupa ce aceasta tactica a esuat, ele intentioneaza sa conteste in instanta de judecata companiile energetice, iar legea in fata Curtii Constitutionale din Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *