Ursii polari au mai trecut cu succes prin incalziri globale

Ursii polari au mai trecut cu succes prin incalziri globale

Ursii polari populeaza nordul inghetat al planetei de mult mai multa vreme decat se credea anterior, ei reusind sa supravietuiasca multor episoade de incalzire globala, o perioada cateva milioane de ani, conchide un nou studiu.

Dar, desi viitorul acestei specii ar putea sa nu fie atit de sumbru pe cat pare acum, rezistenta din trecut nu este o garantie ca ea va depasi actuala schimbare a climei, care va continua sa se accentueze.

O echipa internationala de geneticieni, condusa de americanca Charlotte Lindqvist, de laUniversitatea Buffalo, New York, tocmai ce a terminat analiza amanuntita a genomului ursului polar. Printre altele, cercetatorii au comparat mostre de ADN prelevate de la 23 de ursi polari vii, cu materialul genetic extras dintr-un maxilar de urs polar vechi de 110.000 de ani.

In comparatie au fost utilizate si genomurile de urs brun si urs negru, proces in urma caruia s-a constatat ca primii ursi polari au evoluat ca specie separata acum 4 sau 5 milioane de ani. Studii anterioare sugerasera ca specia lor nu s-a desprins de cea a ursului brun decat mult mai tarziu, acum aproximativ 600.000 de ani.

Analiza a mai aratat ca ursul polar si ursul brun s-au mai amestecat intre ei, cu intermitente, dupa divergenta initiala, si ca populatia ursilor polari a variat dramatic in ultimul milion de ani, in tandem cu incalzirile globale din aceasta perioada. Numarul ursilor polari a scazut mult in timpul incalzirilor globale, dar a crescut substantial pe durata glaciatiunilor prelungite, mai ales in cea care a durat de acum 800.000 de ani pina acum 600.000 de ani.

Potrivit New Scientist, populatia de ursi polari traverseaza acum o noua perioada de declin, pe masura ce habitatul acestei specii (intinderile arctice de gheata) se topeste vazand cu ochii, impingand ursii polari spre teritoriile continentale dominate de ursi bruni si negri. In cazul in care aceste specii se vor amesteca din nou, specialistii se asteapta sa asistam la aparitia unei noi specii hibride, care sa prolifereze in detrimentul partilor care ia-u dat nastere.

”Chiar daca ursii polari au mai trait in trecut perioade de incalzire globala, nu exista nicio garantie ca ei vor supravietui de aceasta data”, spune Lindqvist. ”Pare probabil ca in cursul ultimei perioade calde sa se fi pastrat cateva regiuni de habitat prielnic ursilor polari, incert fiind daca asa ceva va mai fi posibil in viitor”, a adaugat cercetatoarea.

In plus, incercarile grele din trecut si-au pus amprenta asupra acestei specii, ai carei membri contemporani sunt mult mai putin rezistenti la pleiada de factori care ii ameninta: schimbarea mediului, pierderea habitatului, poluarea si bolile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *