Sute de hectare de padure au fost obtinute ilegal

Presedintele unei obsti din comuna suceveana Stulpicani este urmarit penal pentru ca, prin fals, a inregistrat aceasta asociatie obsteasca si a reusit sa obtina astfel aproape 600 de hectare de padure care a fost retrocedata in baza actelor falsificate, prejudiciul fiind de 14 milioane de lei.
padure
Potrivit Politiei Judetene Suceava, Parchetul Tribunalului Suceava a confirmat rezolutia de incepere a urmaririi penale fata de o femeie din comuna Stulpicani, presedinte al unei asociatii obstesti, sub acuzatiile de uz de fals si inselaciune. In urma cercetarilor s-a stabilit ca femeia a folosit un document intitulat „Asezamantul obstii composesoratului”, pe care l-a falsificat cu scopul de a induce in eroare instanta pentru obtinerea personalitatii juridice pentru asociatia al carei presedinte era, dar si pentru inducerea in eroare a Comisiei Judetene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor Suceava, in scopul validarii retrocedarii pentru asociatie a unei suprafete de 582,6 hectare de padure din fondul forestier de stat. Astfel, femeia a cauzat un prejudiciu de peste 14 milioane de lei. Cercetarile in acest caz sunt continuate de Serviciul de Investigare a Fraudelor si Serviciului de Cercetari Penale al Politiei Judetene Suceava.

Prefectul este cel care a anuntat politia
Reclamatia in acest caz a fost facuta de catre prefectul de Suceava, Sorin Popescu, care a aratat ca in urma verificarilor privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri forestiere pentru obstile din judet a constatat ca la Obstea Gemenea reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafata de 582,6 de hectare s-a facut ilegal. El a spus ca dosarul depus de aceasta obste la comisia locala si comisia judeteana de fond funciar contine documente false, aratand ca Asezamantul Obstii Gemenea este cel de la Obstea Berchisesti din anul 1937, la care a fost falsificata prima pagina, iar Statutul Obstii Gemenea este preluat de la Obstea Capu Codrului, la care au fost modificate primele doua pagini. Prefectul a mentionat ca din datele obtinute de la Arhivele Nationale aceasta suprafata de padure a fost, pana in anul 1948, proprietatea comunei Gemenea, care a fost desfiintata in anul 1968. Prefectura Suceava a depus plangere penala impotriva conducerii Obstii Gemenea, iar in instanta a fost ceruta constatarea nulitatii hotararilor Comisiei Judetene de Aplicare a Legii fondului funciar si reconstituirea dreptului de proprietate pentru comuna Stulpicani, de care apartine satul Gemenea. Prefectura Suceava face verificari si in cazul altor trei obsti din judet – Solonet, Padu Man si Negrisoara. Obstilor din judetul Suceava li s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru o suprafata de 5.400 de hectare de teren cu vegetatie forestiera.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *