Tabara de vara “Iubeste-ti riul!

Tab?ra de var? “Iube?te-?i rîul!
Tabara de vara “Iubeste-ti riul!
Tabara de vara “Iubeste-ti riul!

Tabara de vara “Iubeste-ti riul!”, anuntata de Centrul National de Mediu cu ceva timp in urma, si-a desemnat deja participantii. Similar expeditiei tinerilor pe riul Bic din iulie 2013, tabara mobila “Iubeste-ti riul!” din acest an, a adunat 25 de temerari din intreaga tara, gata sa faca fata noilor provocari in domeniul protectiei apelor de suprafata. Tabara se va desfasura timp de o saptamana si incepe pe data de 29 iunie 2014 in satul Temeleuti, r. Calarasi si se finalizeaza pe data de 06 iulie 2014 in s. Trebujeni, r. Orhei.

Cazare in corturi in diferite regiuni pitoresti din tara, deplasari zilnice spre rauri precum Bic, Raut, Tigheci, Larga pentru familiarizare directa cu problemele acestora in dependenta de zona in care se afla, instruiri utile pentru dezvoltarea spiritul civic si de lider, oportunitate de fi parte a Consiliul Tinerilor „Iubeste-ti riul”, interactiuni directe cu factori de decizie, prieteni din intreaga tara – sunt doar cateva oportunitati pe care le ofera aceasta tabara de vara. Astfel, participantii expeditiei se vor deplasa in mai multe localitati din tara (Calarasi, Straseni, Iargara, Cantemir, Orhei, Chisinau) si vor interactiona cu parlamentari, inspectori de mediu, primari, jurnalisti, activisti in domeniul protectiei mediului si cu alte parti interesate in vederea solutionarii problemelor apelor de suprafata. De asemenea, tinerii vor beneficia si de o serie de instruiri teoretice ce tin de protectia apelor de suprafata, legislatie de mediu, dreptul la un mediu sanatos, documentarea cazurilor de poluare a mediului, implicarea mass-mediei si alte elemente menite sa dezvolte spiritul de leadership.

Astfel, in primele 2 nopti, tabara va fi campata in Rezervatia Naturala Temeleuti de langa satul Temeleuti, r-nul Calarasi. In aceasta perioada tinerii vor vizita statia de epurare a orasului Calarasi, vor merge intr-un raid impreuna cu Inspectia Ecologica Calarasi pentru a depista deversarile apelor uzate de la grajduri si gospodariile particulare in una din localitatile din regiune.

Urmatoarele 2 nopti, tabara va fi campata in padurea de langa satul Scoreni, r-nul Straseni. De aici tinerii ecologisti se vor deplasa in municipiul Chisinau, unde vor invata sa intocmeasca procese verbale pentru contraventii de mediu cu ajutorul reprezentantilor Agentiei Ecologice Chisinau. Iar pe data de 5 iulie, participantii taberei „Iubeste-ti riul!”, impreuna cu membrii Consiliului Tinerilor „Iubeste-ti riul!” si alti dorintori, se vor manifesta impotriva spalarii ilegale a transportului auto pe malul riului Bic prin intermediul unui flash-mob organiza in municipiul Chisinau. De asemenea, ei se vor deplasa in satul Chetrosu (r-nul Anenii Noi) pentru a vedea cum se practica irigarea culturilor agricole cu apa poluata din riul Bic, avand ocazia sa interactioneze si cu agricultorii din regiune. Reveniti in Straseni, ei vor intreprinde o vizita la gunoistea orasului Straseni si la statia de pompare urmata si de o intalnire cu autoritatile locale din or. Straseni, unde vor pune in discutie subiecte legate de aceste surse grave de poluare a r. Bac. Iar la finalul sederii lor in r. Straseni, tinerii vor organiza o campanie de salubrizare a raului Bic.

Pentru alte 2 nopti, tabara va fi campata in padurea de langa oraselul Iargara, r-nul Leova. Aici ei vor invata saidentifice sursele de poluare in cadrul expeditiei la pas pe o portiune a raului Tigheci. Expeditia va demara in oraselul Iargara (r-nul Leova) si se va finisa in orasul Cantemir (r-nul Cantemir). Tinerii vor parcurge la pas intr-o zi 26 km de-a lungul riului Tigheci.

Pe parcursul expeditiei, tineri din localitatile amplasate in segmentul riului Tigheci se vor atasa membrilor expeditiei si vor parcurge impreuna distanta pana la Cantemir. In timpul expeditiei se va identifica calitatea apei raului Tigheci prin metoda monitoringului biologic si se vor identifica sursele de poluare. Ajunsi in orasul Cantemir, tinerii vor discuta cele vazute si vor face un scurt flash-mob in piata din fata Consiliului raional Cantemir, scandind „Iubeste-ti raul!”.

Pentru ultima noapte, tabara va fi campata in s. Trebujeni, r. Orhei. Aici, tinerii vor beneficia de excursii la riul Raut in Parcul National „Orheiul Vechi”, o vizita la fabrica de mezeluri din orasul Orhei, pentru a vizita statia de pre-epurare a apelor uzate, si o vizita la Zona Umeda Construita Orhei (noua statie de epurare a orasului).

Invitam jurnalistii interesati de reabilitarea raurilor din Moldova sa se alature taberei noastre si sa contribuie si ei prin mediatizare la raspandirea mesajului “Iubeste-ti riul!” in intreaga tara.

Autocarul cu participantii si organizatorii va pleca din Chisinau spre Temeleuti, duminica, 29 iunie la ora 11.00 din fata Academiei de Stiinte (str. Stefan cel Mare 1). Pentru detalii despre tabara si etapele de derulare a acesteia, va rugam sa o contactati pe Ina Coseru la nr. de telefon: 060589998 sau pe Iuliana Cantaragiu la nr. de telefon: 060840075.

Pentru detalii puteti consulta programul taberei „Iubeste-ti riul!”.

Acest eveniment este organizat in cadrul proiectului Campania tinerilor „Iubeste-ti riul!”, implementat de Centrul National de Mediu, gratie sustinerii generoase a poporului american prin prisma Programului de Granturi pentru Democratie al Ambasadei SUA din Republica Moldova si cofinantat de fundatia americana EcoCatalyst Foundation.

Acest eveniment este finantat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatarile si concluziile prezentate si discutate in cadrul evenimentului apartin autorilor si nu reflecta neaparat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *