In perioada 21-26 iulie 2014, Academia de aventura „Pamantul Viu” organizeaza la Radaseni tabara sci-fi & fantasy ASPHAR, un proiect realizat la initiativa catorva pasionati ai fenomenului sci-fi din cadrul ONG-ului mentionat.
La activitatile taberei (discutii, dezbateri, observatii astronomice, cinema 3D si proiectii de film) vor participa 25 de tineri. Invitatul special al primei editii a taberei va fi profesorul Petru Craciun, organizatorul Taberei Nationale de Astronomie din 2013, de la Gura Humorului, cel care va pune la dispozitia taberei echipamentul pentru observatii astronomice.
Organizatorii evenimentului vor sustine dezbateri pe teme cum ar fi „Etica robotilor”, „Fictiunea face realitatea”, alte surprize urmand a fi anuntate pe site-ul taberei, www.asphar.pamantulviu.ro, pana la debutul evenimentului. Pentru a participa la discutii toti cei care se inscriu trebuie sa se documenteze cel putin pentru una dintre temele propuse in programul taberei.
Cazarea participantilor va fi pe un spatiu de campare in curtea sediului ONG-ului „Pamantul Viu”, in corturi si saci de dormit, participarea, cazarea, cafeaua de dimineata si masa de pranz fiind asigurate de organizatori gratuit.
Pentru a participa la acesta tabara, cei interesati trebuie sa aiba peste 18 ani, iar prioritate vor avea cei care trimit pana pe data de 20 iulie creatii personale cu tema sci-fi si fantasy. Creatiile literare si artistice ale participantilor vor fi publicate intr-un numar special al revistei „Pamantul Viu”.
ASPHAR este numele unui proiect realizat la initiativa catorva pasionati ai fenomenului sci-fi din cadrul ONG-ului Academia de Aventura „Pamantul Viu” si concretizat in organizarea taberei sci-fi si fantasy din 21-26 iulie 2014.
Tabara se va desfasura pe patru sectiuni
Tabara va fi constituita pe patru sectiuni: Literatura SF, Filme SF, Arte SF si Future World. In cadrul sectiunii Literatura SF vor fi organizate lecturi de materiale SF (carti, texte, proza scurta, fragmente, articole etc.), sesiuni deschise de creatie literara SF, recenzie de carte, discutii cu invitatii speciali, ateliere de lucru pe diverse teme alese din literatura SF si fantasy.
Pentru sectiunea Filme SF sunt programate prezentarea celor mai noi aparitii in domeniu, proiectii si vizionare de filme SF, sesiuni deschise de scriere creativa, prin care participantii vor exersa scrierea unui scenariu de film SF, parada costumelor SF, discutii cu invitatii taberei, ateliere de lucru pe diverse teme extrase din filmele SF si fantasy.
Pentru sectiunea Arte SF – o alternativa la cotidian – vor fi organizate ateliere de lucru si sesiuni de creatie pe urmatoarele categorii: desen, benzi desenate, tatuaje, fotografie, grafica computerizata, tehnici grafice.
La sectiunea Future World vor avea loc proiectii de filme documentare, prezentare si citire articole, discutii si ateliere de lucru pe tema tehnologiei si a lumii viitorului, prelegeri pe teme culturale, futurologie si science fiction, seara astronomica, discutii cu invitati speciali.
Un proiect pentru a reporni apetitul pentru citit si cultura al tinerelor generatii
Calin Danila, presedintele Academia de Aventura „Pamantul Viu”, ne-a declarat: „Tabara se doreste a fi o initiativa locala a Academiei <Pamantul Viu>pentru promovare a unei categorii culturale mai putin cunoscute in peisajul cultural falticenean si care ar putea fi privita ca o forma diferita de manifestare a aceluiasi univers cultural si spiritual. Acest proiect este gandit si ca o modalitate posibila de a reporni apetitul pentru citit si cultura al tinerelor generatii, al exercitiului pentru scris si, de ce nu, pentru descoperirea unor talente ascunse. In acelasi timp, tabara SF Asphar isi propune sa devina un arbitru important in peisajul science-fiction romanesc si un manifest impotriva invaziei superficialitatii si a non-valorilor promovate in exces care altereaza bunul-gust si perceptia generala asupra culturii prin participarea afectiva si implicarea directa a tinerei generatii, colaborarea si participarea mai multor categorii de invitati. Dorim crearea unei identitati culturale a tinerilor, apeland la un tip de cultura inedit si mai putin cunoscut si promovat in Romania”.