In lume la nivel mondial sunt produse 13000 de miliarde de caramizi anual. 10% dintre ele sunt facute de mana in cuptoare pe carbune care emit 800 de tone de carbon pe an (o jumatate de kilogram pentru fiecare caramida). In China si India, in care majoritatea cuptoarelor sunt invechite, aceasta este una dintre principalele cauze de poluare a aerului.
Arhitectul american Ginger Krieg Dosier a gasit o modalitate de a crea caramizi fara a le arde in cuptor, ci cu ajutorul bacteriilor. Pentru proiectul sau ea a primit in acest an premiului intai la categoria One Design Fix For The Futur la un concurs de prestigiu. Specificul procesului de fabricare consta in adaugarea in nisip a bacteriilor patogene pentru a obtine calcit, dupa ce nisipul fainos se transforma intr-o caramida solida cu unele proprietati caracteristice gresiei. Astfel de caramizi pot fi produse fara energie electrica si acest lucru este minunat.
Daca veti astepta o saptamana dupa ce veti turna solutia asupra nisipului, veti obtine o caramida tare. Unul dintre experti care a evaluat aceasta tehnologie a declarat: „Ne-au prezentat un concept foarte simplu, explicat pe deplin de stiinta. Aceasta este o alta dovada ca mereu vor aparea inovatii pentru a rezolva problemele majore”.