Camera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul care prevede ca deciziile de taiere a arborilor sanatosi din spatiile verzi, luate la nivelul administratiilor publice locale, sa nu poata fi puse in aplicare decat dupa obtinerea avizului agentiei judetene pentru protectia mediului.
Deputatii au adoptat, cu 210 voturi „pentru”, 125 de voturi „impotriva” si 3 abtineri, proiectul privind privind spatiile verzi din intravilanul localitatilor, initiat de deputatul UDMR Laszlo Borbely.
Proiectul prevede ca proprietarii si administratorii de spatii verzi cu arbori si arbusti sunt obligati sa realizeze masurile de intretinere a acestora, sa asigure masurile privind siguranta persoanelor care pot fi afectate de ruperile si desprinderile arborilor si elementelor acestora, ca urmare a gradului de imbatranire avansat sau a starii fitosanitare precare. Acestia sunt obligati sa asigure si drenarea apelor in exces de pe suprafata spatiilor verzi, in reteaua de preluare a apelor.
In cazul arborilor ornamentali (tei, salcam, castan, artar, mesteacan, stejar) plantati pe spatiile verzi din domeniul public, precum si al celor plantati in aliniamente in lungul bulevardelor si strazilor, pe terenurile din zonele urbane si rurale, este interzisa interventia cu taieri in coroana acestora, cu exceptia lucrarilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afecteaza siguranta traficului pietonal si rutier, a imobilelor aflate in apropiere, precum si a celor de pe traseul retelelor aeriene.
Deciziile luate la nivelul administratiilor publice locale de taiere a arborilor sanatosi din spatiile verzi, aflate pe terenurile din zonele urbane, se pun in aplicare numai dupa obtinerea avizului emis de Agentiile judetene pentru protectia mediului, respectiv a municipiului Bucuresti.
Camera Deputatilor este for decizional la acest proiect de lege.